nieuws

Genomineerd: Johan Buijs, ceo NSI

Loopbaan

Johan Buijs vertrekt eind 2016 bij het NSI, zo heeft hij in goed overleg met de commissarissen besloten. Bij zijn vertrek is het bedrijf ter nauwer nood bekomen van de diepe crisis waarin het beursgenoteerde vastgoedfonds kort na Buijs’ aantreden in september 2008 verzeild raakte.

Genomineerd: Johan Buijs, ceo NSI

Hij had het zich allemaal heel anders voorgesteld, toen hij de overstap van het eveneens beursgenoteerde Wereldhave naar NSI waagde. Maar de klus – geen eenvoudige, zo geeft hij direct toe – is geklaard. Buijs verlaat het bedrijf na het jaar waarin het voor het eerst weer zwarte cijfers heeft geschreven. Boekjaar 2015 werd afgesloten met een positief resultaat van 64 miljoen euro, na een verlies van 137 miljoen een jaar eerder.

De kantorenportefeuille is opgeschud en een deel van de panden is omgebouwd naar de onder leiding van Buijs opgezette flex-kantoorformule HNK (Het Nieuwe Kantoor). De formule is bij eindgebruikers goed aangeslagen, getuige de recente aankondiging dat DTZ Zadelhoff exclusief speurt naar panden die geschikt zouden zijn voor nieuwe HNK-vestigingen. Het Nationale Business Succes Award Instituut riep de formule zelfs uit tot beste kantoorverhuurder van 2016.

Naast kantoren heeft NSI ook een omvangrijke winkelportefeuille bestaande uit zo’n veertig objecten met een waarde van 425 miljoen euro. Daarvan bestaat krap de helft uit wijkwinkelcentra. Het overige bestaat uit volumineuze detailhandel (meubelboulevards) en minderheidsbelangen in winkelcentrum In den Boogaard in Rijswijk en Zuidplein in Rotterdam. In het Rotterdamse wijkwinkelcentrum Zevenkamp (10.093 m2) introduceerde NSI in april 2015 het zogeheten clicks & bricks-concept Easy Shopping.

Wat HNK is voor de NSI-kantoren, moet Easy Shopping worden voor de winkelportefeuille. De kern van de formule zijn uitgebreide online marketingcampagnes voor de wijkwinkelcentra, die daarmee winkelpubliek afsnoepen van omliggende centra. Ook beheert het Easy Shopping-team de gemeenschappelijke webshop van de betrokken winkeliers. De formule wordt nu naar andere wijkwinkelcentra in de portefeuille uitgerold, om te beginnen naar winkelcentrum ’t Plateau in Spijkenisse.

Buijs heeft zijn nominatie voor de titel Vastgoedman van het Jaar te danken aan zijn niet aflatende inspanningen NSI er bovenop te helpen. Die pogingen worden nu beloond met groei, er gloort licht aan het einde van een lange, donkere tunnel.

Naast Johan Buijs zijn genomineerd:

 

Hall of fame

Bekijk hier wie in de voorgaande veertien jaar werden uitgeroepen tot Vastgoedman van het Jaar en wie er allemaal werden genomineerd.

Reageer op dit artikel