nieuws

Genomineerd: Dirk Anbeek, ceo Wereldhave

Loopbaan

Ceo Dirk Anbeek van de beursgenoteerde winkelcentra-belegger Wereldhave houdt de koers die hij bij zijn aantreden uitzette: Europees kampioen worden in de middelgrote winkelcentra.

Genomineerd: Dirk Anbeek, ceo Wereldhave

De afgelopen jaren heeft Wereldhave een dramatische make-over ondergaan. Het bedrijf ziet weer kans te groeien. De financiering daarvoor komt deels van de aandeelhouders, deels uit het afstoten van vastgoed dat niet langer in de strategie past.

Anbeeks inspanningen werpen vruchten af. Zo verviervoudigde de nettowinst van Wereldhave tot 103,8 miljoen euro, van 26,9 miljoen euro een jaar eerder. De like-for-like huuropbrengsten stegen in 2014 met 1,7 procent.

De investeerder deed in 2015 voor het tweede jaar op rij de grootste investering in Nederland, met de overname van negen winkelcentra van Klépierre voor 770 miljoen euro, volgend op de aankoop een jaar eerder van winkelcentrum Vier Meren in Hoofddorp van Unibail-Rodamco voor 147 miljoen euro. In Frankrijk nam Anbeek in 2014 zes winkelcentra over, eveneens van Unibail-Rodamco, voor 850 miljoen euro.

Anbeeks carrière begon in Limburg bij chemiereus DSM. Het meest vormend was zijn tijd als financieel directeur bij ICA Ahold, dat middelpunt werd van een beursschandaal. Het heeft hem gevoelig gemaakt voor eerlijk zakendoen. Later werd hij verantwoordelijk voor het vastgoed bij Albert Heijn.

Europees kampioen in middelgrote winkelcentra – een oppervlakte van 20.000 tot 45.000 m2 – wil Anbeek met Wereldhave worden. Hij gelooft heilig in focus en daarom moet alles wat geen middelgroot winkelcentrum is worden geliquideerd. In 2015 wist hij te profiteren van de grote vraag naar kantoorbeleggingen in Parijs.

Een hete aardappel die over de jaarwisseling werd getild, is de verkoop van het mega-winkelcentrum Itis in Helsinki met een oppervlakte van krap 115.000 m2. Eind 2015 zou de directie al een besluit nemen over afstoten, maar uit het jaarverslag blijkt dat het verkoopbesluit nog niet is genomen. Gezien Anbeeks vasthoudendheid een kwestie van tijd.

Naast Dirk Anbeek zijn genomineerd:

 

Hall of fame

Bekijk hier wie in de voorgaande veertien jaar werden uitgeroepen tot Vastgoedman van het Jaar en wie er werden genomineerd.

Reageer op dit artikel