nieuws

Genomineerd: Bas van Holten, ceo Merin

Loopbaan

Bas van Holten slaagde erin in oktober 2015 een lening te regelen van 240 miljoen euro voor de uitbreiding van de portefeuille van Merin. Terwijl hij aanvankelijk hard moest lachen toen hij werd gevraagd het voormalige Uni-Invest te leiden.

Genomineerd: Bas van Holten, ceo Merin

Dat Van Holten zich bedacht, gebeurde toen hij tijdens de Expo Real 2012 in contact kwam met de eigenaren van Merin, de Amerikaanse private equity-investeerders TPG  en Patron Capital. Hij zag dat het aanzien van de vastgoedsector de komende jaren door durfkapitalisten zou worden bepaald. TPG en Patron waren als eerste bedrijven op de Nederlandse markt actief. Hij besloot op de rijdende trein te springen.

Van Holten studeerde bedrijfskunde in Rotterdam voor hij Vastgoedkunde in Amsterdam ging doen. Tijdens een zeilrace op de Noordzee kwam hij in contact met Thom Dijksman van Jones Lang Wootton, waar hij niet veel later bij het Rotterdamse kantoor zou gaan werken. Al snel kreeg hij de leiding in Rotterdam, daarna trad hij toe tot de Benelux-directie.

In 2003 stapte Van Holten over naar ontwikkelaar OVG. ‘Toen waren het de projectontwikkelaars die de vastgoedsector vorm gaven’, zij hij laatst in een collegetour voor vastgoedprofessionals. ‘Daar wilde ik onderdeel van zijn. Bij OVG was ik de zesde werknemer.’ Hij maakte er de haussejaren mee en de baisse na de kredietcrisis. En toen kreeg hij dus die lachbui over het aanbod om de Uni-Invest-portefeuille af te wikkelen.

Het plan van de durfkapitalisten was de portefeuille bij stukje en beetje voor het hoogst mogelijke bedrag van de hand te doen. Maar Van Holten zal betere kansen en wist de private equity-bedrijven daarvoor te winnen. De huidige strategie van Merin is grotendeels zijn eigen idee, er zat volgens hem meer in. En datzelfde zien ABN Amro en ING, die beide voor de helft de financiering leverden voor de uitbreiding van de portefeuille.

Van Holten is een waardige kandidaat voor titel ‘Vastgoedman van het Jaar 2016’. Hij wil de vastgoedsector mede vormgeven – vandaar zijn overstap van een ontwikkelaar naar een private equity-club, waar hij heeft laten zien dat hij met tegendraadse ideeën succes kan boeken.

Naast Bas van Holten zijn genomineerd:

Hall of fame

Bekijk hier wie in de voorgaande veertien jaar werd uitgeroepen tot Vastgoedman van het Jaar.

Reageer op dit artikel