nieuws

Heilijgers transformeert bibliotheek Amersfoort naar appartementen

Geen categorie

Heilijgers begint 14 juni 2016 met de transformatie van de oude bibliotheek aan de Zonnehof in Amersfoort naar ’t Boekhuis met 23 levensloopbestendige koopappartementen in verschillende prijsklassen. Alle appartementen zijn al voor de start bouw verkocht. De oplevering van de transformatie staat gepland in de zomer van 2017.

Heilijgers maakte dit bekend op de laatste dag van de beurs Provada 2016. De bibliotheek is in mei 2014 naar een nieuwe locatie in Amersfoort verhuisd, waardoor het gebouw leeg kwam te staan. Een groep actievelingen, POWER – Prettig Ouder Worden En Relativeren, wilde de leegstaande bibliotheek graag van de gemeente kopen en transformeren naar een woongebouw met appartementen. De belangstelling onder Amersfoorters om aan het project deel te nemen bleek groot. Een deel van de gegadigden moest door de vereniging op een reservelijst worden geplaatst. In april 2015 heeft de vereniging een koopovereenkomst met de gemeente gesloten.

Vanaf het begin was duidelijk dat het project als CPO – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij de toekomstige bewoners zelf opdrachtgever zijn – zou moeten worden ontwikkeld. Hiervoor is in de zomer van 2014 de Woonvereniging Bibliotheek Zonnehof (WBZ) opgericht. De leden hebben hun individuele wensen kenbaar gemaakt voor de grootte en indeling van de appartementen en het gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen op de begane grond en in de kelder.

Architect en toekomstige bewoners hebben het ontwerp met ondersteuning van het bouwbedrijf uitgewerkt. Heilijgers heeft de Woonvereniging bijgestaan met constructieve, bouwkundige en financiële adviezen. Daarbij regelt Heilijgers de verkoop van een deel van de appartementen en adviseert de individuele bewoners bij de bouwkundige en installatietechnische uitwerking van het appartement. Het ontwerp voor het woongebouw is van Zeep Architects and Urban Designers. De Regie, adviseurs particulier opdrachtgeverschap, begeleidt de vereniging gedurende het hele ontwikkeltraject. 

Het oude pand, een ontwerp van architect Van Geel uit 1974, wordt gesplitst in 23 koopappartementen, gezamenlijke activiteitenruimten en bergingen. De appartementen variëren in oppervlak van 86 m2 tot 210 m2. Het gebouw wordt toegankelijk voor rolstoelen.

Eerst wordt het gebouw ontdaan van het stalen dak, de buitengevel, het noodtrappenhuis, de binnenwanden en alle installaties. Alleen het betonskelet, de vloeren, kolommen en trappen blijven intact. Vervolgens wordt in de oude vide een tussenvloer aangebracht op de eerste verdieping. Een nieuwe buitengevel en een nieuw dak maken de woningen energiezuinig en samen met de nieuwe vloerverwarming zeer comfortabel. 

’t Boekhuis ligt aan het plein Zonnehof dat nu nog een verrommeld gebied is met veel auto’s en achterstallig onderhoud. Het Burger Initiatief Zonnehof – BIZ! – spant zich in om het plein Zonnehof te vergroenen. Het BIZ! betrekt gebruikers, omwonenden en eigenaren bij de planvorming van het park. POWER participeert ook in BIZ!.

De provincie Utrecht stelt voor het vergroenen van het gebied financiële middelen ter beschikking. Plannen hiervoor worden verder uitgewerkt door G84, bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur. Uitgangspunt is dat het plein Zonnehof wordt getransformeerd naar een parkachtig gebied,dat alleen toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. De oude bomen blijven staan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels