nieuws

‘Zachte landing voor Britse woningmarkt’

Geen categorie

De Britse huizenmarkt maakt een zachte landing, zeggen experts na publicatie van de Halifax House Price Index. Tussen juli en augustus daalden Britse huizenprijzen met 0,2 procent, op jaarbasis stegen ze 6,9 procent.

‘Zachte landing voor Britse woningmarkt’

In de periode juni-eind augustus bedroeg de prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode in 2015 nog 6,9 procent. Dat is de laagste groei op jaarbasis sinds oktober 2013. De stijging is dan ook fors minder dan de maanden hiervoor. Op jaarbasis kwam de prijsstijging in juli uit op 8,4 procent en zelfs op 10 procent in maart. Ook op kwartaalbasis koelt de prijsstijging af. De prijzen in de periode juni-eind augustus lagen 0,7 procent hoger dan in het vorige kwartaal.

In de twee vorige kwartalen bedroeg de prijsstijging ten opzichte van een vorig kwartaal nog respectievelijk 1,5 en 3 procent. Martin Ellis, hoofdeconoom van Halifax, noemt de afkoeling niet verrassend. ‘Eind 2015 hadden we al voorspeld dat de prijsstijging zou afnemen. Vanwege de hoge huizenprijzen wordt het voor steeds meer mensen onmogelijk een woning te kopen.’ De gemiddelde huizenprijs in het Verenigd Koninkrijk bedraagt eind augustus 213.930 pond ofwel bijna 255.000 euro. De verschillen zijn groot: in hoofdstad Londen zijn de prijzen bijna drie keer hoger.

Jonathan Hopper, managing director van Garrington Property Finders, spreekt van een zachte landing van de Britse woningmarkt. ‘Een jaar geleden zou zo’n afkoeling nog een reden van zorg zijn geweest. In het huidige klimaat is die vreemd genoeg een geruststelling. De afkoeling is verder bewijs dat de Britse vastgoedmarkt eerder een zachte dan een harde landing maakt. Bovendien is augustus een rustige maand. Met zowel een dalende vraag en aanbod is er nu sprake van een patstelling. Hoewel het stof van de Brexit nog moet neerdalen, geeft de prijsstijging op kwartaal- en jaarbasis hoop.’

Meer zorg is er over de woningproductie. Analisten constateren dat projectontwikkelaars en bouwers minder financiering krijgen en aanvragen. Het VK probeert juist uit alle macht de woningproductie op te krikken. De afgelopen decennia wordt gemiddeld slechts de helft van de benodigde woningen gebouwd, een van de redenen van de hoog opgelopen woningprijzen. Een andere concrete aanwijzing dat het Brexit-referendum van 23 juni gevolgen heeft, bleek uit de ook op 7 september gepubliceerde Britse productiecijfers. Daaruit bleek dat de Britse maakindustrie in juli, de maand na het referendum, de productie met 0,9 procent heeft zien dalen in vergelijking met juni. (MvL)

 

Reageer op dit artikel