nieuws

Veel monumentengeld naar Sint Janskerk en Kurhaus

Geen categorie

Honderden rijksmonumenten krijgen in totaal 54,5 miljoen euro van het Rijk voor de instandhouding van het historisch erfgoed. Dat blijkt uit een lijst van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Veel monumentengeld naar Sint Janskerk en Kurhaus

Het Rijk heeft aan de Sint Janskerk in Den Bosch met 2,7 miljoen euro het meeste geld toegekend. De Eusebiuskerk in Arnhem ontvangt bijna 2 miljoen euro. Ook in Amsterdam behoren kerken tot de gebouwen die de meeste subsidie krijgen met 388.645 euro voor de Noorderkerk en 359.869 euro voor de Westerkerk. Het Concertgebouw in Amsterdam ontvangt 375.740. Het Kurhaus in Scheveningen, dat door Amrath in 2014 nog behoed werd voor een faillissement, kan 883.365 euro tegemoetzien.

Een andere Haagse eyecatcher, de koepel van de Panorama Mesdag, krijgt 130.500 euro. De Grote Kerk in Den Haag en het gebouw van de TU-faculteit Mijnbouwkunde in Delft krijgen elk bijna een kwart miljoen euro. Een fors bedrag gaat ook naar Abdij Rolduc in Kerkrade die ruim 600.000 euro in het vooruitzicht is gesteld. Rotterdam krijgt van de grote steden het minste subsidie, een van de stille gevolgen van het Duitse bombardement in 1940. De Zeevaartschool in Rotterdam ontvangt ruim 100.000 euro. (MvL)

Reageer op dit artikel