nieuws

Samenwerking tegen criminaliteit in vastgoed

Geen categorie

De gemeenten Zaanstad, Purmerend, Heerhugowaard en Alkmaar hebben op 26 september samen met de politie Noord-Holland en makelaarsverenigingen NVM-MVA en VBO Makelaar een convenant gesloten voor een strengere screening van kandidaat-huurders.

Met de ondertekening van dit ‘Stoplichtconvenant’ start een nieuw hoofdstuk in de gezamenlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit die gebruik maakt van vastgoed. Naast de eigen, interne toets van makelaarsverenigingen kan door dit convenant een aanvullende screening worden gedaan door – de bij het convenant aangesloten – makelaarsverenigingen en politie. Hiermee wordt voorkomen dat particuliere huurwoningen en bedrijfspanden gebruikt worden voor criminele doeleinden, zoals hennepteelt, productie van synthetische drugs, mensenhandel, opslag van wapens, illegale prostitutie, of de zogeheten outlaw motor gangs.

Stoplichtconvenant-makelaars die aangesloten zijn bij NVM-MVA of VBO Makelaar controleren de betrouwbaarheid van een kandidaat-huurder met een eigen, interne toets, de NVM Woontoets of de VBO Huurcheck Nederland. De makelaar ontvangt dan informatie over de identiteit, achtergrond, werkgever en kredietwaardigheid. Als de uitkomst van die toets daartoe aanleiding geeft, kan de makelaar via de makelaarsvereniging een screening bij de politie aanvragen. De politie raadpleegt vervolgens de politieregisters, waarna een advies voor de makelaar wordt opgesteld: groen (geen bezwaar) of rood (negatief advies). Bij een negatief advies worden door de politie geen verdere gegevens vertrekt. Bij het ondertekenen van de huurovereenkomst wijst de makelaar de huurder op zijn verplichting zich in te schrijven bij de gemeente op het betreffende adres. De makelaars leveren na een politieadvies de gegevens van de huurder ook zelf bij de gemeente aan, waarop de gemeente controleert of de huurder zich ook daadwerkelijk heeft ingeschreven op dat adres. Als dat niet zo is start de gemeente een adresonderzoek. De makelaars nemen een clausule in het huurcontract op waardoor verhuurders het pand met enige regelmaat kunnen controleren op bijvoorbeeld een eventueel aanwezige hennepkwekerij. Ook spannen zij zich ervoor in dat de verhuurder of zijzelf namens de verhuurder geen contante betalingen aannemen voor bijvoorbeeld huurpenningen of borgstellingen. 

Reageer op dit artikel