nieuws

‘Parijs, Frankfurt en Dublin favoriet bij Brexit’

Geen categorie

Nederland wordt niet genoemd als favoriete vestigingsplaats van in het VK gevestigde bedrijven die vanwege de Brexit overwegen onderdelen naar continentaal Europa te verplaatsen. De meest genoemde landen zijn Frankrijk, Duitsland en Ierland.

‘Parijs, Frankfurt en Dublin favoriet bij Brexit’

Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van het Britse Chartered Institute of Personell and Development (CIPD) en Adecco onder 1.050 Britse human resource-hoofden. Bedrijven die overwegen onderdelen en/of hoofdkantoren te verplaatsen uit het Verenigd Koninkrijk, noemt 20 procent Frankrijk (Parijs) als favoriete vestigingsland. Daarna volgen Duitsland (16 procent, Frankfurt), Ierland (15 procent, Dublin), Polen (7 procent, Warschau), Spanje (5 procent) en Italië (5 procent). Warschau heeft onlangs ook een charmeoffensief ingezet om hoofdkantoren te lokken. Van de ondervraagde bedrijven noemt 4 procent een ander Europees land, zonder dat er een veel vaker wordt genoemd dan de andere.

Nederland hoopt nog steeds een graantje mee te pikken van de Brexit, die naar verwachting pas in 2019 of 2020 zijn beslag krijgt. Er wordt vooral gemikt op financiële bedrijven en instellingen die zich in Amsterdam kunnen vestigen. Pre-Brexit-onderzoek van Buck Consultants wees uit dat Amsterdam met name bij financiële instellingen erg in trek is. Onlangs meldde WeWork zes keer zoveel aanvragen van Britse bedrijven voor vestiging in Amsterdam te hebben ontvangen. Regeringspartij VVD en het Amsterdamse stadsbestuur pleiten al om aanpassing van het strenge bonusplafond voor bankiers en verzekeraars dat vorig jaar is ingesteld met een maximum van 20 procent van het salaris tegen 100 procent elders.

De verwachte impact van de Brexit is aanzienlijk. In het rapport haalt CIPD onderzoek aan van onder andere Britse statistische bureaus en de Britse centrale bank. Pre-Brexit verwachtten onderzoekers in 2017 een economische groei van 0,7 procent. Post-Brexit verwacht men in 2017 een economische krimp van 0,2 procent. De werkgelegenheid zou volgend jaar met 200.000 tot 250.000 banen groeien (pre-Brexit). Post-Brexit voorzien de onderzoekers een afname van 50.000 tot 100.000 banen. Het verschil in voorspelde werkloosheid is 4,9 (pre) versus 5,7 procent (post). De inflatie in 2017 zal minder hard stijgen dan eerder verwacht: 1,3 in plaats van 1,9 procent. (MvL)

Reageer op dit artikel