nieuws

Nederland met twee koepelstands op Expo Real

Geen categorie

De broze Nederlandse samenwerking in München is alweer van de baan. HPP (Holland Property Plaza) en de vier grote steden (Holland Metropole) hebben ieder hun eigen stand op Expo Real 2016.

‘Het heeft ons 80 jaar gekost om de Spanjaarden eruit te gooien, maar na 350 jaar geruzie zijn de Nederlandse steden er toch in geslaagd om met een gezamenlijke stand op de Expo Real te staan’. Met die verzuchting opende een ‘gelukkige’ minister Stef Blok (Wonen) vorig jaar in München de beide Nederlandse koepelstands, die toen door een bar met elkaar verbonden waren. Dit jaar zal de bewindsman zelfs een stuk moeten lopen en twee verschillende openingspraatjes afsteken, want HPP en de G4 staan zelfs niet meer op gehoorafstand van elkaar.

Blok blijft anderhalve dag in München. Hij zal onder andere aanschuiven bij het dit jaar volledig door HPP georganiseerde Investor Dinner voor buitenlandse investeerders en Nederlandse bestuurders en private partijen. Verder neemt de minister aan diverse discussiefora van zowel HPP als Holland Metropole deel en praat hij met verschillende buitenlandse investeerders.

De 19de editie van de grootste vastgoedbeurs van Europa vindt plaats van dinsdag 4 oktober tot en met donderdag 6 oktober in de Messe München.

Teleurgesteld

Christa Thijssen, directeur van HPP, is teleurgesteld dat de vier grote steden de samenwerking met HPP niet voortzetten. Holland Metropole zal dit jaar op de Expo  elders in Hal A2 te vinden zijn met een 288 m2 grote stand (48 m2 meer dan vorig jaar), op de eiland van PropertyEU.

De HPP-stand staat op dezelfde vertrouwde plek als voorgaande jaren in Hal A2, tegenover stands van Engeland, Duitsland en Bouwfonds. Volgens Thijssen zoekt HPP de samenwerking met internationale partijen en daarvoor is de Expo Real bij uitstek een geschikte beurs. ‘Ik vind het altijd een wat merkwaardig verschijnsel dat veel Nederlanders naar de Expo gaan om andere Nederlanders te ontmoeten. Wij proberen dat patroon te doorbreken door veel meer samenwerking te zoeken met buitenlandse partijen.’ Onder het label HPP IREIN, dat staat voor International Real Estate Investors Netherlands, organiseert HPP ook netwerkbijeenkomsten in Hamburg en Londen en daar komt dit jaar Brussel bij.

Veel belangstelling

Over belangstelling voor deelname aan de HPP-stand (120 m2) heeft Thijssen geen klagen: 55 directe en indirecte deelnemers, tegen 40 vorig jaar. De nieuwkomers zijn volgens haar vooral Nederlandse partijen, die al wel in het buitenland actief zijn, maar voor het eerst vertegenwoordigd zijn in München. HPP IREIN telt een groeiend aantal leden, waaronder Deka Immobilien, Greystar, Besix, NordCapital, Triuva, Düsseldorfer Hypothekenbank, Deutsche Hypothekenbank, Cornerstone, Orange Capital Partners, Holland Immo Group en L’Etoile Properties. HPP IREIN wil de spreekbuis zijn van buitenlandse investeerders in Nederland. Zo organiseert HPP op woensdag 5 oktober van 9.15 tot 10.30 uur een besloten sessie voor buitenlandse partijen die naar Nederland kijken, waarbij ook minister Blok aanwezig is. En dan is er op donderdag 6 oktober weer het HPP Ladies Breakfast, een vroege ontbijtbijeenkomst voor vastgoedvrouwen, dit jaar alweer de negende editie.

HPP REDA

Naast HPP IREIN en HPP Public is zeer recent een nieuwe loot aan de HPP-stam toegevoegd: HPP REDA. (Real Estate Developers and Consultants) zodat ook deze partijen zich bij de HPP Koepel kunnen aansluiten.

HPP wil zich dit jaar ook nadrukkelijk profileren als het platform voor de middelgrote Nederlandse steden. Vertegenwoordigd op de stand zijn onder andere Tilburg, Arnhem, Maastricht en Zwolle en Enschede. ‘Buitenlandse investeerders kijken met name naar de vier grote steden. Terwijl er juist buiten de Randstad heel interessante kansen liggen,’ stelt Thijssen.

Grotere stand

‘Wat mij betreft vind ik het ook jammer’, zegt Bob van der Zande van Holland Metropole over de breuk. Van der Zande is in het dagelijkse leven woningbouwregisseur en het gezicht van het Amsterdamse investeringsloket. Vanwege zijn internationale contacten is hij voor het zesde jaar op rij verantwoordelijk voor de Amsterdam Metropolitian (AMA) en private partijen.

Doorslaggevend om voor PropertyEU te kiezen is dat dit de mogelijkheid bood van een grotere stand en een eigen ontmoetingsruimte. Holland Metropole kan nu zonder tussenkomst van de beursorganisatie seminars organiseren. Er staan vier sessies op de rol. Op de eerste beursdag is er ’s middags een sessie over de Nederlandse woningmarkt. De tweede beursdag, die start met een ontbijtsessie elders in de stad met medewerking van minister Blok, Neprom-voorzitter Bart van Breukelen en IVBN-voorzitter Henk Jagersma, staat volledig in het teken van innovatie. Donderdagochtend is er een seminar over scienceparken, waar onder andere René Buck, directeur van Buck Consultants International, zijn visie zal geven op het onderwerp.

Eindhoven

Dit jaar telt de stand van de G4 dertig deelnemers. Het gaat buiten de vier grote steden onder andere om grote beleggers zoals Bouwinvest, Syntrus Achmea en Vesteda, toonaangevende  projectontwikkelaars zoals BPD, AM en Synchroon en bouwondernemingen als Heijmans, Dura Vermeer en Hurks. Ook zijn de gemeenten rond Amsterdam van de partij en niet te vergeten Eindhoven.

Enige tijd speelde er nog een discussie of Eindhoven als vijfde grote stad, en een van Europa’s belangrijkste techclusters, zich onder het marketinglabel van Holland Metropole zou mogen scharen. Maar dat is voor de G4 toch een brug te ver: Eindhoven ligt immers buiten de Randstad. Wel mag de Brabantse stad zich onder eigen banier  presenteren op de Holland Metropole-stand. ‘Een subtiel verschil, maar wel een verschil’, aldus Van der Zande.

Erik Wiegerinck

Dit artiikel is gepubliceerd in het septembernummer 2016 van Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel