nieuws

Mogelijk geen asielopvang nodig op 28 locaties

Geen categorie

Van de veertig opvanglocaties voor asielzoekers die de komende maanden in gebruik zouden worden genomen gaan er mogelijk 24 niet open. Vier van de veertig locaties gaan definitief niet open.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs gemeenten waar een asielzoekerscentrum is gepland. Doordat de vluchtelingeninstroom de afgelopen maanden dankzij de omstreden Turkije-deal veel lager is dan vorig jaar en lager dan werd verwacht, is bijna 40 procent van de bedden in de opvang leeg. Toch worden er nog steeds nieuwe asielzoekerscentra gebouwd. De komende negen maanden zouden nog veertig nieuwe locaties worden geopend, goed voor ongeveer 20.000 bedden. Op 8 september bespreken gemeenten, provincies, het COA en het kabinet of dat nog langer nodig is.

De komende weken moeten er dan spijkers met koppen worden geslagen. Met name gemeenten zouden daar niet blij mee zijn. Vele hebben al huurcontracten afgesloten met gebouweigenaren of opdracht tot nieuwbouw gegeven. Zo heeft Breda een voormalig kantoor van de Belastingdienst gekocht voor vluchtelingenopvang. Nu deze locatie mogelijk wordt geschrapt, vreest Breda voor de financiële gevolgen. Gemeenten als Hilversum, Amsterdam en Utrecht zeggen van het COA een harde toezegging te hebben gekregen over de komst van het azc, terwijl ook hier de komst van asielzoekers ongewis is. (MvL)

 

Reageer op dit artikel