nieuws

McGregor alleen verder met flagship stores

Geen categorie

McGregor is verkocht aan de oud-eigenaren van de eind juni gefailleerde retailgroep. De doorgestarte retailer ziet een online toekomst. Het leeuwendeel van de 150 winkels wordt gesloten, voor Adam Brandstores wordt een koper gezocht.

Dat blijkt uit berichtgeving uit Twinklemagazine.nl, tijdschrijft Quote, het Financieele Dagblad en het eerste faillissementsverslag. Tegen het FD zeggen curator Marc van Zanten en Marlous de Groot op een bod van 10 tot 20 miljoen euro te hebben gerekend. De enige bieder voor het hele bedrijf bood slechts 6 miljoen euro. Dit bod wezen de curatoren af. Om liquidatie te voorkomen hebben de oude eigenaren (NIBC Bank, Marcel Boekhoorn, Jeroen Schothorst en Ben Kolff) het bedrijf teruggekocht. Twee oud-bestuurders hebben het doorgestarte bedrijf omgedoopt in Doniger Fashion Group.

Uit het eerste faillissementsverslag blijkt dat zij daarvoor per saldo 1,8 miljoen euro hebben betaald. De waarde van hun bod kwam weliswaar uit op zo’n 26 miljoen euro. Maar met het grootste deel zijn hun openstaande vorderingen weggestreept. De curatoren kunnen nog niet zeggen of de crediteuren nog iets terugzien van hun vorderingen. Met een totale schuldenlast van McGregor van 53 miljoen euro lijkt dat niet heel waarschijnlijk.

McGregor had in totaal 150 eigen winkels, waaronder tachtig in Nederland. Tegen Quote zegt de nieuwe directeur Joep van Straaten dat de doorgestarte groep vooral een online toekomst ziet en de meeste winkels zal afstoten. ‘We willen lean and mean zijn.’ Alleen een onbekend aantal flagship stores blijft open. Voor Adam Brandstores – dat over vijftig winkels in Nederland beschikt – gaat Doniger Fashion Group een koper zoeken. Voor de andere merken Gaastra en McGregor wil de groep werken met franchisers. Met de 200 shop-in-shops in winkels en warenhuizen wil hij wel verder. De modemerken blijven voorts in 3.000 winkels wereldwijd aangeboden worden.

Dat er geen andere kopers waren, heeft volgens de curatoren mede te maken met berichtgeving in het FD, zeggen ze tegen dezelfde krant. Via het FD lekte uit dat de Chinese eigenaar Lo van een cruciale licentie zelf in de markt was voor een bedrijfsonderdeel van McGregor. Met het faillissement was die licentie vervallen. Voor de andere kandidaat-koper – naar verluidt een consortium van investeringsmaatschappijen Apollo en Alteri – was de combinatie echter essentieel. Nu onzeker was of de licentie-eigenaar – de Chinese bereid was opnieuw een licentie voor Gaastra te verlenen, kwam er een ondermaats bod van deze partij uit de bus. (MvL)

Reageer op dit artikel