nieuws

Markt vakantiewoningen in de lift

Geen categorie

De markt voor vakantiewoningen zit stevig in de lift. Dit blijkt uit cijfers van Dormio, exploitant en ontwikkelaar van vakantieresorts in heel Europa.

Dormio verwacht dat het aantal transacties in 2016 vergeleken met 2015 met meer dan 30 procent  zal toenemen. De toename van de vraag verklaart het bedrijf door een combinatie van factoren. Veel klanten worstelen met de lage spaarrentes. Daarnaast willen deze mensen tijdig anticiperen op de verwachte negatieve spaarrente. Directe netto rendementen in vakantieparken variëren rond de 4 procent en 6 procent en zijn daarmee een goed alternatief.

Veder merkt Dormio dat de huidige klant/investeerder steeds kritischer wordt. Het aanbod en de variëteit in de markt is groot. Een steeds grotere groep klanten kiest voor kwalitatieve hoogwaardige producten op toeristische A-locaties. Ook in het recreatievastgoed geldt dat een toeristische A-locatie relatief minder gevoelig is voor conjunctuurschommelingen.

Dormio blijft voorzichtig optimistisch als het gaat om de bereidheid van banken om financieringen te verstrekken aan particuliere investeerders. Alhoewel de loketten weer open lijken te gaan en rentes zeer gunstig zijn, is het acceptatiebeleid van de Nederlandse banken dusdanig streng dat een hypothecaire financiering voor ‘vele, zeer solvabele, investeerders nog steeds een uitdaging blijkt te zijn’. In het buitenland zijn er betere ervaringen met hypotheekverstrekkers.

Reageer op dit artikel