nieuws

IPD: prijzen Brits vastgoed kruipen uit dal

Geen categorie

De prijsdaling van Brits commercieel vastgoed neemt af. In augustus noteerde de IPD UK Monthly Property Index een totaalrendement van -0,2 procent tegen -2,4 procent in juli.

Dat bericht MSCI op basis van de IPD-vastgoedindex. De index is gebaseerd op ruim 3.300 Britse commercieel vastgoedobjecten met een waarde van zo’n 46,5 miljard pond. Het totaalrendement in augustus is de som van een direct rendement van 0,5 procent en een indirect rendement van –0,6 procent. In juli daalde de gemiddelde vastgoedwaarde van Brits vastgoed (indirect rendement) nog met 2,8 procent, terwijl het directe rendement ook op, 0,5 procent uitkwam.

Residentieel vastgoed daalde het hardst in waarde, met een indirect rendement in juli én augustus van -1,8 procent. De vastgoedwaarde van winkels, kantoren en logistiek vastgoed daalde in augustus met respectievelijk 0,8, 0,9 en 0,3 procent tegen -2,8, -3,6 en -1,9 procent in juli. In Londen is de prijsdaling van kantorenvastgoed in augustus bijna gestuit. Daalde de waarde in juli nog met 3,6 procent, in augustus bedroeg het indirecte rendement op kantorenvastgoed -0,6 procent in de City en -1,0 procent in West-End en Midtown.

Om te voorkomen dat Amerikaanse investeerders het Verenigd Koninkrijk na het Brexit-referendum de rug toekeren, organiseert Savills overigens een promotietoer naar de VS (New York) en Canada (Toronto) tussen 21 en 23 september. Alleen Canadese beleggers investeerden in 2015 al ruim 55 miljard (Amerikaanse) dollar in Brits commercieel vastgoed. Er zit nog voldoende in de pijplijn vanuit Amerikaanse investeerders om tot een flink bedrag te komen. Desalniettemin gaat een twaalfkoppig team van vastgoedprofessionals de Britse vastgoedmarkt komende week ‘verkopen’ aan de andere kant van de Atlantische oceaan. (MvL)

Reageer op dit artikel