nieuws

INREV: Vastgoedsector heeft veel te winnen bij kapitaalmarktunie

Geen categorie

Met het vertrek van de Britse eurocommissaris Lord Hill dreigt de kapitaalmarktunie te verzanden. Daarmee loopt ook de mogelijkheid gevaar om meer samenhang in de ingewikkelde Europese financiële regelgeving aan te brengen. De vastgoedsector heeft daar veel bij te winnen.

Dat stelt Jeff Rupp, sinds vijf jaar directeur Public Affairs van INREV. De lobbyist weet hoe in Brussel de hazen lopen. Deze Amerikaanse jurist beziet Hills terugtreding en de uitkomst van het brexit-referendum met gemengde gevoelens.

‘Het Verenigd Koninkrijk heeft duidelijk een marktoriëntatie’, zegt hij in het hoofdkantoor van INREV, de Europese branchevereniging voor niet-genoteerd vastgoed in Amsterdam. ‘Britse bestuurders begrijpen hoe een economie werkt, ze geloven in het marktmechanisme. Het zou zeer betreurenswaardig zijn als kapitaalmarktunie niet van grond komt, zeker voor marktgeoriënteerde landen als Nederland en Duitsland. Bij de Fransen tref je in het algemeen heel wat minder geloof aan in het marktmechanisme.’

Al vind Rupp het nog veel te vroeg voor een definitief oordeel over de gevolgen van de brexit. ‘Grote vraag is hoe de brexit er concreet uit gaat zien, wanneer die plaatsvindt en wat de definitieve uitkomst zal zijn van de onderhandelingen. Het wordt in ieder geval een kwestie van de lange adem. Hopelijk houdt de UK wel een sterke stem en invloed in Brussel. Want Britse beleidsmakers begrijpen als geen ander de werking van markten.’

Meer over de visie van Jeff Rupp in het septembernummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 15 september verschijnt. 

Reageer op dit artikel