nieuws

Huurprijs woningen zet versterkt door

Geen categorie

De huurprijs van een vrijesectorhuurwoning (exclusief servicekosten) is medio 2016 ten opzichte van vorig jaar met 5,9 procent gestegen naar 9,95 euro per m2 per maand. Voor gemeubileerde huurwoningen bedroeg de groei 9,9 procent naar 18 euro.

Huurprijs woningen zet versterkt door

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van VGM NL en NVM. De totale huurprijs van een ‘kale’ woning steeg met slechts 0,7 procent naar 978 euro. Dit duidt erop dat er vooral meer kleinere woningen worden verhuurd. De huurprijs per m2 voor gestoffeerde huurwoningen komt in het tweede kwartaal van 2016 uit op gemiddeld 14,40 euro, een stijging van 6,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal 2015.

De huurprijs per m2 van de toch al duurdere appartementstypen steeg in een jaar tijd met 5,9 procent naar 11,15 euro, terwijl voor woonhuizen de gemiddelde prijsstijging beperkt bleef tot 1,8 procent op jaarbasis naar 8,26 euro. Ook regionaal zijn er grote verschillen in de gerealiseerde huurprijzen. De Randstadprovincies en daarbinnen de Noordvleugel laten de grootste krapte op de huurmarkt zien. De provincie Noord-Holland, stevig beïnvloed door de gemeente Amsterdam, spant de kroon met een huurprijs per m2 van 13,70 euro.

Niet alleen is dit veruit de hoogste huurprijs van alle provincies, de stijging ten opzichte van een jaar eerder is bijna 13 procent. De oververhitting van de woningmarkt in Amsterdam laat zich dus ook gelden op de (vrije) huurmarkt. Ook in de provincie Utrecht liggen de huurprijzen met 9,76 euro ruim boven de huurprijzen in de overige provincies. Opvallend is de provincie Zuid-Holland, waar de prijzen in vergelijking met vorig jaar bijna 4 procent gedaald zijn, naar een niveau van 9,88 euro. Vooral in de gemeente Den Haag zijn de huurprijzen per m2 flink gedaald, waar ze in Rotterdam op vrijwel hetzelfde niveau liggen als een jaar eerder.

In de meer landelijke provincies als Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland liggen de huurprijzen tussen de 8 en 9 euro per vierkante meter. Voor een gemiddelde huurwoning liggen de huurprijzen hier honderden euro’s lager dan in de Randstad. In de zeer stedelijke gebieden van deze provincies zijn de huurprijzen het sterkst gestegen, inmiddels boven de 12 euro per vierkante meter. Hoe minder stedelijk hoe lager de verhuurprijs, tot een niveau van nog geen 8 euro voor de sterk landelijke gebieden in Nederland. (MvL)

Reageer op dit artikel