nieuws

Hotelmarkt terug op pre-crisisniveau

Geen categorie

De gemiddelde bezettingsgraad van hotels in Nederland is in 2015 gestegen van 69,5 naar 71,4 procent. De gemiddelde kamerprijs is in 2015 met 6 procent gegroeid van 96 naar 102 euro. Brexit en terreur vormen echter een bedreiging van deze groei.

Hotelmarkt terug op pre-crisisniveau

Dat schrijft adviesbureau Horwath HTL in het Hosta 2016-rapport. Het onderzoek is door Horwath HTL uitgevoerd onder bijna 500 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in de Benelux. Daarmee heeft de bezettingsgraad het hoogste niveau sinds 2007 bereikt. De bezettingsgraad in Nederland is nu voor het derde jaar op rij gestegen. Na de eerdere prijsstijging in 2014 ligt de kamerprijs begin 2016 op het hoogste niveau sinds 2008.

De verwachtingen voor 2016 laten een verdere groei van de Nederlandse hotelmarkt zien. Verwacht wordt dat de bezettingsgraad met 1,9 procentpunten zal stijgen. De verwachtingen voor 2017 zijn echter minder optimistisch: de bezettingsgraad stijgt dan naar verwachting nog maar met 0,3 procentpunt. De gemiddelde kamerprijs stijgt in beide jaren naar verwachting met ongeveer 2 procent.

Voor de komende jaren verwacht Horwath HTL onder invloed van onder meer Brexit en terreurdreiging een lagere groei in zowel bezettingsgraad als gemiddelde kamerprijs. Andere ontwikkelingen die de Nederlandse hoteliers voor de komende jaren bezighouden zijn de economie, de groei van het kameraanbod en – in sommige steden – de opkomst van Airbnb. De totale omzet in de Nederlandse hotels steeg in 2015 met 13 procent naar 129 euro per hotelkamer per dag. De winst als percentage van de omzet daalde licht, van 38,1 naar 35,1 procent. Uitgedrukt per hotelkamer per dag steeg de winst met 5 procent naar 46 euro. (MvL)

Reageer op dit artikel