nieuws

Hotelconcern Novum wil ook in Nederland flink groeien

Geen categorie

Het Duitse hotelconcern Novum – inmiddels 99 hotels – wil ook in Nederland snel groeien. Afgelopen april tekende de CIO van het familiebedrijf, Resa Etmenan, een langjarige huurovereenkomst met VOF Kopgebouw Entrepot voor de realisatie en exploitatie van het Amsterdam City Harbour Hotel, dat eind 2018 open moet gaan. Het wordt een viersterren hotel met 245 kamers aan de Cruquisweg naast de bekende Harbour Club. Volgens Etmenan is dit eerste hotel in de Benelux slechts het begin: ‘We willen de komende vier jaar naar minstens een verdubbeling van het totaal aantal hotels in Europa.’

Enthousiast is de Duitse Novum Groep, dat ze het nieuwe viersterrenhotel in Amsterdam heeft kunnen wegkapen voor andere geïnteresseerde partijen. David Etmenan, de jonge ceo van het familiebedrijf: ‘We hebben nu 99 hotels op 30 locaties, met name in Duitsland. In totaal zo’n 10.000 kamers, alle in het drie- en viersterrensegment. We willen binnen vier jaar het aantal hotels verdubbelen, maar dan vooral buiten Duitsland, waarbij Nederland hoog op onze locatielijst staat.’

Amsterdam is als hotelstad ‘hot’, weet Etmenan. ‘We wisten dat er belangstelling voor deze hotelontwikkeling. Er waren zelfs concrete gesprekken tussen de ontwikkelaar en eigenaar van de positie en een andere partij. Toen we begrepen dat dit traject niet vorderde, hebben wij toenadering gezocht tot de ontwikkelaar. We kunnen als familiebedrijf snel schakelen en dat heeft de doorslag gegeven. Binnen iets meer dan drie weken waren we er uit.’

 

Iraanse zakenman

De grondlegger van Novum is de vader van David en Resa. Nader Etmenan is een van oorsprong Iraanse zakenman die in 1988 – nadat ayatollah Khomeini zijn stempel op zijn geboorteland was gaan drukken – in Hamburg zijn eerste hotel opende. In de jaren daarna gingen ook de zonen in de hotelonderneming aan de slag. In 2004 trad Nader Etmenan terug en werd David, de jongste zoon, benoemd tot ceo. Hij legt zich samen met Resa en neef Amir vooral toe op de expansie van de groep. Davids vrouw Sahra maakt ook deel uit van het management en zus Samira geeft leiding aan het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met projectbegeleiding en inrichting van de hotels. Kortom: een familiebedrijf bij uitstek.

De snelle groei van de onderneming leidt in 2011 tot de vorming van de Novum Group Holding, waarin de tien hotels in Hamburg worden geïntegreerd. Daarna volgen nieuwe hotelinitiatieven in andere Duitse steden en blijft het voorspoedig gaan met de uitbouw van de familieonderneming. Novum kent vier verschillende brands: Novum Hotels, Novum Select Novum Style en Novum Like Apart (voor short stay). De hotels zijn deels – ongeveer 30 procent – in eigendom. Sinds kort worden enkele hotels als franchise geëxploiteerd voor internationale brands.

 

Services

David Etmenan: ‘De basis van ons succes is samen te vatten onder het woord ‘services’. Die moeten excellent zijn. Wij kiezen voor goed opgeleide, professionele en uiterst betrokken medewerkers en hebben oog voor technische innovaties. Via onze eigen Novum IT Solutions zorgen wij ervoor dat alledaagse activiteiten die het goed runnen van een hotel vereisen, optimaal worden ondersteund. Dat vinden onze gasten onder meer terug in ons boekingssysteem, snelle gratis wifi en andere IT-gerelateerde diensten.’

Dat het hier om een familiebedrijf gaat met een gezonde financiële basis, beschouwen David en Resa Etmenan als een doorslaggevende factor voor hun expansie. ‘Wij kunnen zeer snel reageren en besluiten nemen, zoals is gebleken bij de deal met het Amsterdam City Harbour Hotel. Als merk is Novum ook aantrekkelijk voor vastgoedinvesteerders. We gaan bijna altijd uit van 20- of 25-jarige deels geïndexeerde huurcontracten met verlengingsoptie. Resa Etmenan: ‘Onze hotels hebben een bezettingsgraad van 85 procent en dat is hoog. We kiezen er bewust voor in het drie- en viersterrensegment te blijven. Als je kiest voor vijf sterren, moet je veel meer bieden, zoals bijvoorbeeld een luxe restaurant. Dat willen we niet. Dat is niet onze business.’

Novum streeft ernaar binnen drie jaar tien tot dertien hotels aan zich te binden in de Benelux, vooral in Nederland. David Etmenan: ‘We zijn daarvoor een exclusieve samenwerking aangegaan met Berghs & Partner, in de personen van Fred Fransman en Jan Berghs. We zijn inmiddels in gesprek met een aantal partijen voor andere locaties in Nederland. In principe investeren we niet zelf in het hotelvastgoed, maar voeren wel gesprekken met ontwikkelaars en beleggers. We zien grote mogelijkheden in Nederland, ondanks dat in een stad als Amsterdam het aantal hotelkamers aanzienlijk is toegenomen. Airbnb vrezen we evenmin. Onze gasten zullen toch de voorkeur blijven geven aan de kwaliteit en services die wij kunnen bieden voor een aantrekkelijke prijs.’

 

Jachthaven

Vooralsnog wordt het Amsterdam City Harbour Hotel het vlaggenschip van Novum in Nederland. De ontwikkelaar van het hotel is de HBB (Huib Bakker Bouw) Groep. De gehele ontwikkeling bestaat uit een hotel, serviced apartments en een inmiddels gerealiseerde jachthaven met circa 200 ligplaatsen.

De locatie van het hotel kent een lange en turbulente geschiedenis. Aanvankelijk was het gebied een bedrijventerrein met loodsen en bedrijfscomplexen. Veel gebouwen waren begin deze eeuw nog gekraakt en het kostte het stadsdeel Zeeburg veel moeite de herontwikkeling van het gebied erdoor te krijgen. Pas nadat de Raad van State in november 2013 akkoord was gegaan, kon HBB – dat eerder een competitie won voor de gebiedsontwikkeling van de hotellocatie – de jachthaven aanleggen.

Van doorslaggevend belang is de positie van woningbelegger Amvest in het gebied. Amvest realiseert de komende jaren 3.000 woningen op dit laatste – te herontwikkelen – schiereiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Amvest is ook eigenaar van het gebouw waarin de Harbour Club is gevestigd. Een aantal bedrijfsgebouwen in dit gebied zal worden gerestaureerd en herontwikkeld. Amvest heeft er ook voor gezorgd dat de Albeton –mortelcentrale naar Amsterdam Westpoort is overgeheveld en ook verffabriek Sigma Coatings is naar elders verplaatst.

Het gebied moet een levendig multifunctioneel stedelijk gebied worden aan het water met veel groen. Resa Etmenan: ‘We denken dat ons hotel een groot succes zal worden. Het openbaar vervoer naar en van het centrum van de stad is uitstekend en in feite ligt de locatie niet ver van het stadscentrum. En er zijn niet veel hotels in Amsterdam die zo uniek aan het water liggen.’

 

Over de auteur

Ruud de Wit is voormalig hoofdredacteur van Vastgoedmarkt

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van oktober 2016 

Reageer op dit artikel