nieuws

Grootste huurgroei kantoren in Dublin, Madrid, Barcelona

Geen categorie

In de periode tot 2020 is de grootste huurgroei op de kantorenmarkt te verwachten in Dublin, Madrid en Barcelona, met jaarlijkse groeipercentages van 6,4, 4,2 en 4,1. Die voorspelling doet kredietbeoordelaar Feri EuroRating in Bad Homburg, Duitsland.

Feri onderzocht de top 20 van kantoormarkten in Europa. Onderaan de lijst bungelt Londen. De grote onzekerheid daar na het Brexit-referendum leidt tot terughoudenheid in investeringen. Een drastische verlaging van de huren in Londen is niet te verwachten gezien de relatief geringe leegstand. Vrij goed doen de Duitse steden het. Toppers qua verwachte huurstijging zijn Berlijn (3,4 procent per jaar), München (2,8 procent) en Frankfurt (2,8 procent). De gunstige economische ontwikkeling van Duitsland heeft geleid tot de laagste leegstand sinds 2002. Voor Amsterdam, nummer 8 in de lijst, wordt een huurgroei verwacht van 2,7 procent per jaar tot 2020. In Brussel, nummer 17 op de lijst, kan de huur stijgen met 1,6 procent per jaar. 

Een stad die mogelijk van de Brexit-onzekerheid gaat profiteren is Frankfurt. Andere steden die van baanverplaatsingen kunnen profiteren, zijn Parijs, Amsterdam en Dublin.

De komende jaren worden gekenmerkt door onzekerheden, zoals de kwakkelende Chinese economie, de volatiele olieprijs en onopgeloste structurele problemen in de periferie van Europa, zoals in Italië. Verkiezingen in 2017 in Duitsland, Frankrijk en Nederland kunnen voor onaangename verrassingen zorgen, zoals een minder vrij verkeer tussen Europese landen. 

Reageer op dit artikel