nieuws

‘Geopolitiek nauwelijks relevant voor vastgoed’

Geen categorie

Trump? Poetin? Het Midden-Oosten? Vergeet de geopolitiek. Echt belangrijk voor de vastgoedmarkt zijn alleen de ontwikkeling van de economie en de rente.

‘Geopolitiek nauwelijks relevant voor vastgoed’

Dat betoogde Richard Barkham, chef econoom van vastgoedadviseur CBRE, tijdens het CoreNet Global 2016 jaarcongres voor de regio EMEA. Het driedaagse evenement voor vastgoedprofessionals van grote ondernemingen vond afgelopen week plaats in Amsterdam.

‘Geopolitiek heeft nauwelijks effect op de vastgoedcyclus en wereldeconomie’, hield Barkham de uit 25 landen afkomstige congresgangers in het Okura Hotel aan de hand van een grafiek van de voornaamste wereldgebeurtenissen sinds 1980 voor. ‘Wel van grote invloed is de ontwikkeling van de economie, de werkloosheid in het bijzonder. De werkloosheidcijfers correleren in hoge mate met de aandelenmarkten, de leegstandontwikkeling, de wereldwijde vastgoedwaardes en de mogelijkheden tot huurgroei.’

Ook heel relevant is de rente-ontwikkeling. Volgens Barkham gaat aan het dieptepunt van de varkenscyclus in het vastgoed altijd een stevige renteverhoging vooraf. Dat was eind jaren tachtig van de vorige eeuw het geval, rond de eeuwwisseling en evenzeer in 2007. De rente schoot toen in alle gevallen naar rond de 7 procent in de G7, de zeven grootste economieën, samen goed voor de  helft  van de wereldeconomie. 7 procent is inderdaad ver verwijderd van de huidige nul procent, betoogde Barkham. Maar het beleid van de centrale banken van extreem goedkoop geld kent historisch gezien dan ook geen precedent en in Amerika loopt de vastgoedcyclus sowieso naar zijn eind.

Barkham wees erop dat de Amerikaanse inflatie thans oploopt, hetgeen meestal leidt tot renteverhoging. Een rentestijging van 250 basispunten zal volgens hem voldoende zijn om de Amerikaanse vastgoedmarkt in 2018 in een crisis te doen belanden. Of en hoe sterk de Europese vastgoedmarkt, die ongeveer 18 maanden achterloopt op de VS, een tik zal meekrijgen van de Amerikaanse dip is volgens  hem nu nog een open vraag.

Zijn collega Richard Holberton, head of Occupier Research bij CBRE, riep gebruikers op gezien de stand van zaken om geen langlopende huurverplichtingen aan te gaan en de huisvesting eerder in te krimpen dan uit te breiden.

Aan gespreksstof geen gebrek voor de  ruim 580 congresgangers. Geopolitieke vraagstukken, de Brexit, disruptieve technologie, terrorisme, economie, duurzame gebouwen, smart cities, het internet van dingen, de slag om talent, fysieke beveiliging en cyberbeveiliging, ja, zelfs neurowetenschap passeerde de revue. En uiteraard wat dit alles voor  impact heeft  op gebruikersmarkten en grote ondernemingen. Aan de discussies lag het vorige week gepubliceerde  CoreNet- rapport ‘The Bigger  Picture The Future of Corporte Real Estate ten grondslag.

Gevraagd of de thematiek dit jaar niet nogal breed gekozen was, schudde CoreNet Global-voorzitter Kata Langan haar hoofd. ‘Vastgoedprofessionals van grote ondernemingen hebben met enorme veranderingen te maken in tal van aspecten van hun werk. Vooral op het gebied van technologie gaat de ontwikkeling razend snel. Dat alles is relevant voor hun dagelijkse werkzaamheden,’ aldus de Australische.(EW)

Reageer op dit artikel