nieuws

Futuroloog Ray Kurzweil: compacte stad achterhaald

Geen categorie

3D-printing en virtual reality zorgen ervoor dat het ideaalmodel van de compacte stad als stedenbouwkundig model naar de prullenbak kan. Steden zullen steeds verder uitspreiden. Ruimte is er in overvloed. Want al ons voedsel komt straks uit een printer.

Die voorspelling deed Ray Kurzweil tijdens het jaarcongres van de European Public Real Estate Association (EPRA), dat afgelopen week plaatsvond in Parijs. De Google-directeur Engineering noemde de stad  ‘een uitvinding van duizenden jaren geleden’ die nu snel door de tand des tijds achterhaald zal worden. Volgens de  Amerikaanse futuroloog is er binnen een jaar of vijftien geen enkele objectieve reden meer om op een kluitje in de stad te zitten.

‘Waar je dan woont, werkt en ontspant is door 3D-printing en virtual reality helemaal niet meer relevant. Er is bovendien ruimte zat op het platteland.’ Landbouwgrond wordt overbodig: voedsel komt straks net als gebouwen ‘gewoon’ uit een 3D-printer. Hij voorspelde dat dit binnen vier jaar al voor kleding doodnormaal is. De doorbraak van de 3D-printer voor het maken van gebouwen zal zich vanaf 2020  in rap tempo gaan voltrekken, als we  Kurzweil tenminste mogen geloven.

Maar bovenal  zal het komende decennium in het teken staan van virtual reality. ‘Over tien jaar hoef je helemaal niet meer fysiek in deze zaal te zitten om het EPRA-congres bij te wonen. Virtueel ben je er wel. Mensen praten met je en kunnen ook je hand schudden, maar zelf zit je honderden kilometers verderop’, orakelde Kurzweil. Hij  erkende dat de toekomst zich in het algemeen lastig laat voorspellen. Maar de voortgang van technologische ontwikkelingen laat zich volgens hem wel degelijk redelijk nauwkeurig in rekenmodellen gieten. Hij verwees onder andere naar de  Wet van Moore voor de ontwikkeling van het computergeheugen.

Een uitvoerig verslag van het EPRA-congres staat in het septembernummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 15 september verschijnt. 

Reageer op dit artikel