nieuws

Expo Real 2016: hoe lang duurt het feestje nog?

Geen categorie

Net als vorig jaar verloopt ook de 19-de editie van Europa’s grootste vastgoedbeurs waarschijnlijk in jubelstemming dankzij de golf goedkoop geld die de vastgoedmarkten al geruime tijd overspoelt. Maar hoelang duurt het feestgedruis nog? Die vraagt komt uitvoerig aan de orde in het omvangrijke seminarprogramma van Expo Real 2016, van dinsdag 4 tot met donderdag 6 oktober in München.

Gevraagd wat de belangrijkste onderwerpen zijn tijdens de  Expo Real 2016, wijst directeur Claudia Boymans van de Expo Real onder andere op de aanhoudende investeringsdruk, de dalende aanvangsrendementen en de Brexit. ‘Het Britse vertrek uit de EU zal de Europese vastgoedmarkten nog zeker gaan beïnvloeden. In ons uitgebreide congresprogramma met 400 sprekers krijgt dit onderwerp vanzelfsprekend aandacht.’

Zo staat de Brexit centraal in het seminar ‘Brexit. What is in after out’ in het Expo Real Forum op woensdagmiddag 5 oktober van 17 uur tot 17.50 uur. Geïnteresseerden mogen die sessie onder leiding van Judith Evan de Financiel Times niet missen. Sprekers zijn onder andere de Britse econoom Gerard Lyons en Mahdi Mokrane, hoofd Onderzoek en Strategie van vermogensbeheerder LaSalle Investment Management.

 

Yield compressie

Wat ook veel beursgangers bezighoudt, is hoelang de krimp van de aanvangsrendementen nog verder zal gaan. En wat betekent de yield compressie voor beleggers met een lange termijn horizon? Wie daarop antwoorden zoekt kan onder andere terecht op dinsdagmiddag 4 oktober tijdens de sessie ‘Yield Compression: falling returns, rising prices’ in het Expo Real Forum onder leiding van moderator David Hatcher van de Britse Estates Gazette. Hier zullen Frank Jurkowitsch, ceo van het Oostenrijkse Warimpex Finanz-und Beteiligungs AG, Tom Leahy van het Londense Real Capital Analytics en Stefan Ziegler, coo van het Duitse KGAL de degens met elkaar kruisen. De invloed van het goedkope geld beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zal daarbij ongetwijfeld de revue passeren.

De Expo Real is de grootste vastgoedbeurs van Europa. Het driedaagse evenement geldt als de beste barometer voor de stemming op de Europese vastgoedmarkten. Vorig jaar trok de beurs 37.857 deelnemers uit 74 verschillende landen, 2,6 procent meer dan het voorgaande jaar. De beurs verliep toen in een bijna uitgelaten sfeer.

 

Hoge verwachtingen

Ook voor de komende editie zijn de verwachtingen hoog gespannen. De 64.000 m2 expositieruimte is volgens Boymans nagenoeg volgeboekt. Op de overvloed aan goedkoop geld gedijen de vastgoedmarkten dan ook overal in Europa, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, waar de Brexit roet in het eten gooit. Al was het vastgoedfeestje in het VK sowieso al voor het referendum over z’n hoogtepunt heen, doordat het prijsherstel daar veel eerder inzette dan op het continent.

In vergelijking tot de grote rivaal Mipim, die altijd in het vroege voorjaar in Cannes plaatsvindt, heeft Expo Real nog altijd een overwegend nationaal karakter. Van de bezoekers kwam vorig jaar 28 procent uit het buitenland. Nederlanders behoren tot de top 3, na Duitsers en Oostenrijkers. De Expo kent dan ook een veel zakelijker karakter dan het jaarlijkse vastgoedfeestje aan de Middellandse Zee, dat zich deels afspeelt op poenerige jachten met veel drank en mooie vrouwen. In München kan een  rechtschapen wethouder of burgemeester van een gemiddelde Nederlandse stad zich met gerust hart vertonen zonder hinderlijke vragen van het thuisfront.

Ook dit jaar zijn alle Europese regio’s en belangrijke steden weer van de partij: van Stockholm tot Rome en van Lissabon tot Moskou. Nieuw is de grote Italiaanse koepelstand waar exposanten uit alle landsdelen exposeren.

 

Grand Plaza

Noviteit is het Grand Plaza voor de retailsector. Dit 500 m2 grote platform in hal C2 bundelt retailketens, gespecialiseerde projectontwikkelaars, winkelvastgoedbeleggers en dienstverleners. ‘Net als we eerder concepten lanceerden voor de toeristische sector met World of Hospitality en voor de logistiek met LogReal Campus brengt Grand Plaza een hele sector bij elkaar.’

Erik Wiegerinck

Dit artikel is gepubliceerd in het septembernummer 2016 van Vastgoedmarkt.

 

Reageer op dit artikel