nieuws

Dubai ontwikkelt nieuw stadsdeel op palmeiland

Geen categorie

Dubai Holding gaat voor omgerekend 18 miljard euro het nieuwe stadsdeel Jumeirah Central realiseren op het kunstmatige eiland Palm Jumeirah.

Dubai ontwikkelt nieuw stadsdeel op palmeiland

Dat schrijft de krant The National uit de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai Holding is het investeringsvehikel van de vorst van het Arabische emiraat. Palm Jumeirah is tussen 2001 en 2008 gerealiseerd. Het project krijgt een vastgoedprogramma van zo’n 4,5 miljoen vierkante meter. Het nieuwe stadsdeel is bedoeld voor 30.000 inwoners. In 278 verschillende gebouwen zijn 11.000 woningen, 7.200 hotelkamers, bijna 700.000 m2 kantoorruimte, drie winkelcentra en veertig leisure-voorzieningen gepland. Ook komt er een nieuw metro- en tramstation en staat een kabelbaan gepland.

De eerste fase van Jumeirah Central omvat 69 gebouwen met een gezamenlijke oppervlakte van 1,6 miljoen vierkante meter. Gepland zijn onder meer 3.000 appartementen en 2.800 hotelkamers. De kosten van deze eerste fase bedragen naar schatting een kleine 6 miljard euro. Het bouwrijp maken van een deel van de locatie is al bezig. De eerste gebouwen moeten in 2020 of 2021 worden opgeleverd. Dubai Holding zal de project uitvoeren in joint ventures met lokale en internationale investeerders.

Met het project zegt Dubai in te willen zetten op verdere economische groei, die door de aanhoudende lage olieprijzen onder druk staat. Een opleverdatum werd niet genoemd. Die is wel afhankelijk van de vraag uit de markt, liet Dubai Holding doorschemeren. Morgan Parker, chief operating officer van Jumeirah Central, stelt dat de belangstelling van investeerders groot is.

De laatste jaren wordt weer het ene na het andere megaproject in Dubai aangekondigd nadat het emiraat in 2008 ternauwernood ontsnapte aan een faillissement en ontwikkelaars voor in totaal 500 miljard dollar aan vastgoedprojecten afbliezen. Nakheel Holding, dat in 2009 nog voor 20 miljard op zijn portefeuille moest afschrijven en met een kapitaalinjectie van 8,6 miljard dollar werd gered, heeft een vastgoedpijplijn van een kleine 4 miljard euro. Emaar Properties is ook bezig met miljardenprojecten. Vorige week ging het grootste indoor themapark ter wereld open in Dubai. Het 140.000 m2 grote pretpark, IMG Worlds of Adventure, vergde een investering van ruim 900 miljoen euro. (MvL) 

Reageer op dit artikel