nieuws

‘Daling economische groei en bestedingen in 2017’

Geen categorie

De Nederlandse economie en de bestedingen zullen dit en volgend jaar minder hard groeien dan Rabobank drie maanden geleden dacht. Boosdoeners zijn de Brexit en tegenvallende wereldhandel.

Dat schrijft Rabobank in het op 8 september gepubliceerde Economisch Kwartaalbericht. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) komt dit jaar uit op 1,75 procent en op 1,5 procent in 2017, voorziet Rabobank. In het vorige kwartaalbericht raamde de grootbank de economische groei nog op ongeveer 2 procent voor beide jaren.  

De verwachte terugval van de mondiale economische groei van met name het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China raakt de Nederlandse export relatief hard, voorspelt Rabobank. Vorig jaar groeide het exportvolume nog 5 procent, maar dit en volgend jaar zal dat nog slechts 2,75 procent zijn. Ook de sterkere euro met name ten opzichte van het Britse pond werkt negatief door. Deze negatieve effecten zouden gecompenseerd kunnen worden door hogere binnenlandse bestedingen.

Maar ook deze zakken in. De particuliere consumptie daalt volgens de Rabo-prognose van 2 procent in 2015 naar 1,75 procent in 2016 en 1,5 procent in 2017. De private investeringen dalen nog veel harder van 11,6 procent in 2015 naar 8 procent dit jaar en nog maar 3 procent in 2017. Alleen de overheidsbestedingen trekken licht aan van 0,5 procent groei in 2015, 1,25 procent dit jaar en 1,75 procent volgend jaar. De werkloosheid blijft evenwel licht dalen, denkt Rabobank, van 6,25 procent eind 2016 naar 5,75 procent eind 2017.

Van inflatie is nauwelijks sprake met een schatting van 0 procent in 2016 en 1 procent in 2017. Rabobank denkt dat de rente in Europa ongeacht wat het ECB-beleid de komende maanden is voorlopig laag zal blijven. De 3-maands geldmarktrente ziet Rabobank de komende twaalf maanden uitkomen op -0,29 procent tegen, -0,02 procent in Japan, 0,55 procent in het VK en 1,09 procent in de VS. Begin augustus verlaagde het Centraal Planbureau de groeiverwachting ook al naar 1,7 procent dit jaar (was 1,8 procent) en voor volgend jaar van 2,1 procent (was 1,7 procent). (MvL)

Reageer op dit artikel