nieuws

Bouwend Nederland: geen feestbegroting voor bouw

Geen categorie

Het kabinet investeert volgend jaar 5,9 miljard euro in nieuwe infrastructuur en beheer van bestaande infrastructuur. Bouwend Nederland spreekt niettemin van ‘een gemiste kans’.

Dat maakte minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) bekend op Prinsjesdag namens het kabinet. Het ministerie van I&M trekt het miljardenbedrag uit voor nieuwe en bestaande wegen, spoor en vaarwegen. Daarbovenop komt eens 905 miljoen euro in het Deltafonds, dat Nederland moet beschermen tegen klimaatverandering.

Het Infrastructuurfonds wordt voortaan ieder jaar automatisch verlengd. Dit betekent dat de financiering van wegen, het spoor, regionaal vervoer, waterwegen en het beheer en onderhoud van de Nederlandse infrastructuur tot in de lengte der jaren zeker is gesteld. Dat geldt ook voor het Deltafonds. De afspraken volgen op een eerder kabinetsbesluit om bij de begroting voor 2017 het Infrastructuurfonds al te verlengen met twee jaar, van 2028 naar 2030.

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, blijkt in een reactie op de eigen website weinig verguld te zijn met de begroting voor 2017. ‘Deze Miljoenennota is bepaald geen ‘feestbegroting’ voor miljoenen automobilisten, treinreizigers, scholieren in oude schoolgebouwen en ouderen in verouderde zorgcomplexen. Weliswaar gaan huishoudens er op vooruit, maar de broodnodige echte infra-investeringen en andere verbeteringen blijven uit. Dit is een gemiste kans voor duurzame werkgelegenheid, juist nu de crisis wegtrekt in onze sector’, aldus Verhagen.

Reageer op dit artikel