nieuws

Beleggers in vastgoed Trump riskeren waardedaling

Geen categorie

Amerikaanse vrouwen mijden panden van vastgoedtycoon en presidentskandidaat Donald Trump. Een prestigieus project van Trump in Panama is een van de Trump-bezittingen die directe schade kan ondervinden door zijn controversiële campagne.

Beleggers in vastgoed Trump riskeren waardedaling

Dat betoogt Claudia Calich van het Emerging Markets team van vermogensbeheerder M&G in een kort artikel. Op de golven van de vastgoedhausse buitelden beleggers over elkaar heen om in de ‘gouden’ projecten van Donald Trump te stappen. Nog niet zo lang gelden stond de naam Trump gelijk aan ondernemerschap en succes. Alles wat hij aanraakte veranderde immers in goud. Zijn vastgoedobligaties vlogen dan ook als warme broodjes over de toonbank, al kregen die van kredietbeoordelaars bijna nooit een rating hoger dan BB. Grote zakenbanken leenden Trump zonder te knipperen honderden miljoenen zodat hij zijn glanzende torens uit de grond kon stampen.

Surfend op de aanleg van het nieuwe Panamakanaal en middenin de vastgoedcrisis, markeerde Trump in 2011 zijn intocht in Latijns-Amerika met de opening van de Trump Ocean Club, een gigantisch hotel- , winkel-, casino- en wooncomplex, het eerste van zijn soort buiten de VS. Om eigenaar te mogen worden van een van de appartementen in een residentieel bijgebouw moest al snel een miljoen dollar worden neergeteld. Bij de start van de bouw van de zeilvormige kolos was zo’n 64 procent van de appartementen verkocht, men ging er genoeglijk van uit dat in de loop van 2010 alle woningen wel een koper zouden vinden.

Calich legt uit waar het fout ging. ‘De projectontwikkelaar – een Panamees-Colombiaanse holding – ging een licentie aan met de Trump Organization om, zo dachten ze, te kunnen profiteren van het sterke Trump-merk. Zij legden daar grif het lieve sommetje van 75 miljoen dollar voor neer. Maar de Amerikaanse vastgoedcrisis gooide ook in Panama al snel roet in het eten. Panama is een gedollariseerde economie, maar het merendeel van de kopers kwam uit Venezuela, Colombia en Canada. Deze landen kampten met een plotselinge waardevermindering van hun munteenheden.’

Begin 2015 was slechts 76 procent van de appartementen verkocht, vervolgt ze. ‘In het ongunstige macro-economische klimaat zorgden de kostenoverschrijdingen er bovendien voor dat de emittent niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. In 2012 werd er een nieuwe lening uitgeschreven met een looptijd tot 2017. De emittent kan nog steeds zijn verplichtingen niet nakomen, ook als zijn er wel enkele betalingen gedaan.’

De kans dat het tij voor het geplaagde project zal keren, is door de controversiële verkiezingscampagne van Donald Trump afgenomen, zo verwacht Calich. ‘Als eindgebruikers ervoor terugdeinzen om met Trump in verband te worden gebracht en liever een deurtje verder kijken, is er een reële kans dat de waarde van Donalds vastgoed keldert. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot leegstand of verkoop met een korting aan beleggers’, waarschuwt zij.

‘In de VS telt het social media platform Foursquare al anderhalf jaar het aantal mensen dat voet zet in panden waar de naam van Trump aan hangt. Volgens het onderzoek van Foursquare is het aantal dat een Trump-gebouw betreedt, dit jaar met 10 tot 15 procent gedaald. Vooral vrouwen mijden Trumps panden. In staten waar veel Democratische kiezers wonen daalt het aantal bezoekers nog drastischer. Ook al is het onderzoek misschien niet wetenschappelijk verantwoord, geeft het voor beleggers genoeg stof tot nadenken’, aldus Calich.

Reageer op dit artikel