nieuws

Amsterdam en Rotterdam hoog op lijst wereldsteden

Geen categorie

Amsterdam en Rotterdam nemen op een ranglijst van de honderd meest leefbare steden respectievelijk de elfde en negentiende plek. Dat blijkt uit de Sustainable Cities Index 2016 (SCI) van ingenieursbureau Arcadis.

Deze index beoordeelt steden op de criteria people, planet, profit met elementen als leefbaarheid, milieu, duurzaamheid en economie. De Zwitserse stad Zürich staat bovenaan de lijst van honderd steden. Stockholm en Singapore staan op de tweede en derde plaats. Daarna volgen Wenen (4), Londen, Frankfurt, Seoul, Hamburg, Praag en München (10).

Amsterdam prijkt op plek 11 en Rotterdam neemt plaats 19 in op de ranglijst. Rotterdam staat zelfs op plek 2 en Amsterdam op 7 als het alleen gaat om people (demografie, onderwijs, inkomensongelijkheid, gezondheid, betaalbaarheid, misdaad). Amsterdam doet het daarmee beter dan Genève (12), Parijs (15), Berlijn (17) en Barcelona (24). Vooral in de categorie duurzaamheid is nog veel ruimte voor verbetering voor de Nederlandse steden. Amsterdam staat in deze categorie wereldwijd op de negentiende plaats.

Europese steden scoren mondiaal het beste. De top 25 bestaat uit negentien Europese steden. Vancouver (23) is de enige Noord-Amerikaanse stad in de top 25, gevolgd door New York (26). Onderaan de lijst staat de Indiase stad Kolkata, het voormalige Calcutta. Daarna volgen Caïro (99), Nairobi (98), New Delhi (97), Manilla (Manilla) en verrassenderwijs de populaire Zuid-Afrikaanse kuststad Kaapstad (95). (MvL)

Reageer op dit artikel