nieuws

Standard Life nuanceert Brexit-impact op vastgoed

Geen categorie

De waardedaling op de vastgoedmarkt zal na het Brexit-referendum naar verwachting van Standard Life beperkt blijven in vergelijking met de daling tijdens de financiële crisis. Ook blijft de inkomstenstroom aantrekkelijk, mede omdat het elders nauwelijks te vinden is.

Standard Life nuanceert Brexit-impact op vastgoed

Dat schrijft Simon Kinnie, head of Real Estate Forecasting bij Standard Life Investments. Ondanks beperkt bewijs dat de waarde van vastgoed als gevolg van de uitslag van het Britse EU-referendum is afgenomen, zijn er partijen die een daling van de Britse vastgoedmarkt met dubbele cijfers voorspellen. Tegen die achtergrond zijn kredietverstrekkers terughoudender geworden en vragen zij een hogere risicopremie. De verwachting is dat geldverstrekking voor projectontwikkeling scherp zal dalen.

Kinnie voorziet wel dat het neerwaartse risico groeien als de politieke onzekerheid aanhoudt en de bedrijvigheid en het vertrouwen in de economie meer afneemt dan wordt verwacht. De vermogensbeheerder heeft het beleggingsbeleid in het Verenigd Koninkrijk dan ook aangescherpt. Alleen kwalitatief hoogwaardig en hoog renderend industrieel vastgoed en winkelvastgoed op toplocaties waar weinig concurrentie is, komt in aanmerking.

In continentaal Europa zijn de verwachtingen van Standard Life niet drastisch veranderd na het referendum. ‘Europese kernmarkten bieden aantrekkelijke risico-gewogen rendementen, ondersteund door beperkte ontwikkeling en het ruime monetaire beleid’, aldus Kinnie. Het VK is minder kwetsbaar voor een vastgoedcrisis. De robuuste economische omstandigheden zorgen ervoor dat rente en aflossingen betaald worden, ondanks dat bepaalde leningen technisch gezien onder water komen te staan.

Het aandeel van Britse banken in commercieel vastgoedleningen is bovendien geslonken van ruim 70 procent bij het begin van de financiële crisis tot 45,5 procent nu. Een aantal nieuwe kredietverstrekkers is in het vrijgekomen gat gesprongen. Verzekeraars en andere niet-bancaire partijen zijn nu goed voor 22 procent van het uitstaande krediet en het aandeel van Duitse en andere internationale banken in vastgoedleningen bedraagt 26,5 procent en dat van Amerikaanse banken is gestegen van 1,5 procent (2011) naar 6 procent. (MvL)

Reageer op dit artikel