nieuws

Ruim 21.000 bouwvergunningen eerste jaarhelft

Geen categorie

Het aantal verleende woningbouwvergunningen is in de eerste helft van 2016 met ruim 45 procent gedaald in vergelijking met medio 2015. Dat blijkt uit op 25 augustus gepubliceerde cijfers van CBS.

Ruim 21.000 bouwvergunningen eerste jaarhelft

In de eerste zes maanden hebben gemeenten 21.200 bouwvergunningen verleend; 9.800 in het eerste kwartaal en 11.400 in het tweede kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar was dat met 30.800 vergunningen bijna de helft meer; 15.500 in het eerste en 15.300 in het tweede kwartaal van 2015. In heel 2015 kwam dat aantal uit op 53.500

Daarmee zet het herstel dat in 2015 inzette niet door, constateert CBS. ‘In het eerste en tweede kwartaal van 2015 herstelde het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een vergunning is verleend zich ten opzichte van de magere jaren ervoor, al bleef het ver verwijderd van het niveau van vlak voor de crisis.’ Bouwbedrijven zijn niettemin zeer positief over de komende periode.

Mede onder invloed van de verder oplevende woningmarkt groeide de toegevoegde waarde van de bouw in het tweede kwartaal met 6,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee was het de sterkst groeiende bedrijfstak.

De cijfers zorgen voor optimisme bij de bouwers. Niet eerder waren die zo positief over hun orderportefeuille en de verwachte werkgelegenheid, aldus CBS. Al zeven kwartalen achtereen is de omzet van de bouw toegenomen. De stijging in het tweede kwartaal was 3,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, waarin een zeer sterke groei optrad. (MvL)

Reageer op dit artikel