nieuws

‘Productiegroei bouw vlakt af’

Geen categorie

Na de spectaculaire productiegroei in 2015 vlakt deze de komende jaren af tot 3,5 procent in 2017. Dat verwacht de Rabobank.

Leontien de Waal, sectorspecialist Bouw bij Rabobank, zegt in Cobouw : ‘Het herstel in de bouwsector is nog altijd eenzijdig, met de woningnieuwbouwmarkt als de belangrijkste aanjager van groei.’

In de woningbouw rekent de Rabobank op een productiegroei van 7 procent in 2016 en 6 procent in 2017. Vooral het nieuwbouwsegment is een aanjager van groei, maar de nieuwbouw van woningen wordt afgeremd door een daling van de afgegeven vergunningen. Die lijkt met name te worden veroorzaakt door gemeentes. Deze remmen met uitdagingen rondom grondpolitiek en beperkte capaciteit het tempo van vergunningafgifte af.

Bouwbedrijven zijn volgens de Rabobank goed in staat de toegenomen vraag op te vangen, ‘maar het wordt wel lastiger om de bemensing te regelen voor de realisatie van de orderportefeuille. Veel arbeidskrachten hebben de sector tijdens de malaise in voorgaande jaren definitief verlaten. De bouwproductie neemt toe, maar de basis voor productie-en margeherstel met name bij grotere bedrijven is nog broos.’

De aanzienlijke leegstand van bestaand vastgoed zet de handrem op de utiliteitsnieuwbouw. Op goede locaties is er echter nog altijd veel interesse van (buitenlandse) investeerders om te beleggen in vastgoed, gestimuleerd door lage rente. Ondanks de substantiële stijging van de orderportefeuille in de afgelopen periode lijkt er nog weinig ruimte voor margeherstel, gelet op de nog altijd dalende bouwkosten.

 

Reageer op dit artikel