nieuws

Opinie: Juist hergebruik is enorm duurzaam

Geen categorie

NVM Business trad vorige week naar buiten met het bericht dat er een tekort ontstaat aan nieuwe kantoren. Zeer verrassend, in mijn ogen, omdat ons land nog altijd vol staat met ongebruikt potentieel waar we al 10 jaar over praten. Of zou worden bedoeld dat de bestaande voorraad niet één op één aansluit bij de nieuwe wensen van de clientèle? Maar daar hebben wij een oplossing voor: transformatie.

Okee, toegegeven, eigenlijk kun je pas van een transformatie spreken als een gebouw een andere functie krijgt. Dus als je een incourante kantoorkolos uit de jaren zestig omtovert naar een duurzame setting voor een modern high-tech bedrijf, is er eigenlijk geen sprake van een transformatie, maar van een verbouwing, functieverbetering  of renovatie. Het is dit soort meer grootschalige ingrepen dat de NVM in haar analyse over het hoofd lijkt te zien.

De vereniging beklaagt zich bijvoorbeeld over de slechte kwaliteit van de leegstaande kantoren in het centrum van Amsterdam en in Amsterdam Zuidoost. Merkwaardig, voor een club die ‘locatie, locatie, locatie’ in zijn vaandel heeft staan. NVM, luister: kwaliteit is een breed begrip. Bestaande kantoorgebouwen kunnen geschikt worden gemaakt voor de wensen van bijna elke nieuwe gebruiker. Zolang de bestaande structuur en de ruimte van het gebouw maar aansluiten bij de gewenste ruimtebehoefte.  En hoe moeilijk het is om de technische kwaliteit van het bestaande gebouw op het gewenste comfortniveau te brengen, hebben wij vrij snel gezien.  Waarna we ook weten of het allemaal betaalbaar is.

O ja, dan nog even over Den Haag. Samen met Amsterdam en de twee andere grote steden wordt de hofstad genoemd als plek waar opvallend weinig transacties plaatsvinden. Maar in deze stad gaat het Rijksvastgoedbedrijf de komende jaren vele vierkante meters vastgoed op de markt brengen. Dit aanbod zal variëren van centraal gelegen kleinere historische panden tot grote kolossen op minder gewilde locaties en alles daar tussenin. Kortom: een breed spectrum, wat een potentie.

NVM Business erkent overigens wel dat er veelbelovende leegstaande kantoren zijn. Sterker nog: een halfjaar geleden meldde de vereniging dat  er veel potentie is voor de leegstaande kantoorvoorraad. Toch noemt NVM nieuwbouw van kantoren onvermijdelijk. ‘Dit zowel om tegemoet te komen aan de veranderende vraag naar huisvesting als ook om het kantorenbestand te verduurzamen’, aldus NVM. En daar vergist de vereniging zich. Want juist hergebruik van bestaande gebouwen is enorm duurzaam. Ook als het wat extra moeite kost om ze geschikt te maken voor hun nieuwe leven. Dus NVM, zin gekregen in herbestemmen? Kom vooral langs!

 

Frank Hofmans

Senior projectleider transformatie & onderhoud bij ABT

 

Reageer op dit artikel