nieuws

Norges boekt kwart miljard af op Brits vastgoed

Geen categorie

Het Noorse staatsfonds heeft in het tweede kwartaal 5 procent afgeschreven op zijn Britse vastgoedportefeuille. Reden van de afboeking van omgerekend 249 miljoen euro was de uitkomst van het Brexit-referendum.

Norges boekt kwart miljard af op Brits vastgoed

Dat blijkt uit een toelichting op de kwartaalcijfers van Norges Bank Investment Management (NBIM), de beheerder van het zogeheten Government Pensionfund Global. Dit fonds met een omvang van 786,5 miljard euro is het grootste staatsfonds ter wereld. In niet-genoteerd commercieel vastgoed heeft het Noorse fonds vooralsnog 18,2 miljard euro belegd, waarvan een kleine 5 miljard in Brits vastgoed. In juli, net na het besluit van de Britten om uit de EU te stappen, kocht NBIM nog kantoren- en winkelvastgoed in de prestigieuze Oxford Street in Londen.

Door de afwaardering op het Britse bezit noteerde Norges op zijn niet-genoteerde vastgoedportefeuille een verlies van 1,6 procent in het tweede kwartaal. NBIM verwacht dat verdere afschrijving op de Britse portefeuille niet nodig is. Op de totale portefeuille wist het fonds in het tweede kwartaal niettemin een rendement van 1,3 procent te boeken tegen een verlies van 0,6 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. NBIM waarschuwt in een toelichting wel dat het rendement onder druk staat door de lage rente.

Ruim 37 procent van de fondsbeleggingen bestaat uit vastrentende waardes zoals obligaties. Veel tienjarige staatsobligaties van Westerse landen hebben een negatieve rente. Het fonds is het afgelopen jaar in omvang gekrompen doordat beleggingen uitstappen. Zelfs de Noorse overheid heeft dit jaar tot nu toe voor zo’n 5 miljard uit het fonds gehaald. Noorwegen heeft door de meer dan gehalveerde olieprijzen moeite zijn staatsbudget op peil te houden. Ook de uittocht van met name overheden in het Noorse staatsfonds zal waarschijnlijk aanhouden, aldus NBIM. (MvL)

Reageer op dit artikel