nieuws

‘Nederlandse architectenbureaus steeds meer in trek’

Geen categorie

Bijna alle internationaal opererende architectenbureaus verwachten meer business uit het buitenland te halen.

Dat meldt de BNA op basis van zijn Verdiepingsonderzoek. Twee derde van alle internationaal werkende architectenbureaus verwacht een omzetgroei in het buitenland, vooral uit Europa en Azië. De helft van de internationale bureaus verwacht groei in Duitsland. Ook in Engeland en België zien bureaus groeimogelijkheden. De BNA plaatst wel een kanttekening bij het onderzoek: het vond plaats voor het Britse referendum met als uitkomst de Brexit.

Niet alleen voor grote, maar ook voor middelgrote en kleine bureaus zijn Europese landen nu markten. De grootste internationale omzet komt uit Duitsland, gevolgd door België en Frankrijk. Opdrachtgevers zijn vaak projectontwikkelaars en directe opdrachtgevers uit het land van het project.

Gemiddeld komt zeven procent van de omzet van internationaal werkende bureaus uit het buitenland. De bureaus verwachten dat het aandeel zal gaan stijgen naar acht procent. Er zijn enkele grote internationaal werkende bureaus die meer dan de helft van hun omzet uit het buitenland halen. Maar het internationaal verwerven van opdrachten vergt doorzettingsvermogen en is niet voor alle bureaus weggelegd, constateert de BNA.

De meeste bureaus blijven sterk afhankelijk van de Nederlandse markt. Ondanks de groei in het buitenland komt branchebreed nog 96 procent van de omzet uit Nederland. (PH)

Reageer op dit artikel