nieuws

Markt landgoederen trekt na zware jaren aan

Geen categorie

De markt voor landgoederen in Nederland is na jaren van crisis weer licht aan het aantrekken. Dat blijkt uit cijfers van NVM.

Markt landgoederen trekt na zware jaren aan

Op dit moment staan er in Nederland ruim 100 landgoederen te koop. De gemiddelde vraagprijs voor een te koop staand landgoed bedraagt bijna 1,5 miljoen euro. Hiervoor krijgt de koper dan wel een woning van gemiddeld 400 m2 op een stuk grond van 2,5 hectare. Een te koop staand landgoed telt gemiddeld negen kamers, maar huizen met vijftien tot meer dan twintig  kamers zijn geen uitzondering.

Een geïnteresseerde koper kan het best in de provincie Gelderland terecht, daar staan de meeste landgoederen (een kwart van het totaal) te koop. In Drenthe en Flevoland is vrijwel geen aanbod.

De markt voor landgoederen in Nederland is hard geraakt door de crisis. Het aantal te koop staande landgoederen verdubbelde ruimschoots van 52 in 2007 naar 115 in 2014, terwijl het aantal verkopen op jaarbasis met bijna 60% afnam, van 36 naar 15. De vraagprijs van een gemiddeld landgoed daalde van het toppunt in 2009 tot het dieptepunt van de markt in 2014 met 24 procent. De vraagprijs daalde daarmee ruim 4 ton, van 1,8 miljoen euro naar minder dan 1,4 miljoen euro.

Vanaf begin 2015 is licht herstel opgetreden. De vraagprijzen stijgen voorzichtig, het aanbod daalt en het aantal verkochte landgoederen is toegenomen. In 2015 zijn 23 landgoederen verkocht, in de eerste helft van 2016 al twaalf. In de jaren 2013 en 2014 werden er in een heel jaar slechts vijftien andgoederen verkocht.

Reageer op dit artikel