nieuws

Londense kantooropname gehalveerd

Geen categorie

De kantooropname in Londen is door de onzekerheid in de aanloop naar het Brexit-besluit in het tweede kwartaal met 56 procent gedaald tenopzichte van een jaar eerder. Deze kwam uit op 28 procent onder het tienjarig gemiddelde.

Die cijfers komen uit een rapport van internationaal vastgoedadviseur JLL over de gevolgen van de Brexit voor de vastgoedmarkten van het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa. Uit het onderzoek blijkt dat het voor transacties op het vasteland van Europa het ‘business as usual’ is, terwijl men voiorzichtig is met transacties in het VK.

De opname in Europa – het Verenigd Koninkrijk niet meegerekend – steeg in het tweede kwartaal met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de gehele eurone nam de kantooropname toe: in Duitse steden (opname +5 procent op jaarbasis geleid door München); Frankrijk (Parijs +16 procent); de Benelux (Brussel + 108 procent, Amsterdam + 29 procent en Luxemburg +39 procent); en in Zuid-Europa (Madrid +76 procent en Milaan +57 procent).

De City van Londen noteerde een meer iuitgesproken daling van de opname dan WestEnd, een trend die volgens JLL zal voortduren. Dit gezien in het totale aantal vastgoedgebruikers. ‘Het is is onvermijdelijk dat een deel van de vraag sinds het referendum is geannuleerd’, schrijft JLL. ‘Maar de actieve vraag blijft veerkrachtig en de eerste cijfers voor het derde kwartaal suggereren dat het verhuurpercentage hoger is dan verwacht.’

De Europese opnamevolumes zullen in de tweede helft van 2016 ‘solide’ blijven, voorziet JLL. ‘Onze huidige prognose voor het volledige jaar – 11 miljoen vierkante meter – zou een daling betekenen ten opzichte van vorig jaar. De eerste helft van het jaar was echter sterker dan verwacht, dus kunnen de resultaten toch nog meevallen.’

De directe commercerciële vastgoedbeleggingen zijn sinds 2015 afgenomen. Dat was echter in het tweede kwartaal grotendeels het gevolg van een vertraging in de Britse transacties voorafgaand aan het referendum, terwijl de rest van Europa een toename zag.

Er zijn volgens JLL nog maar weinig aanwijzigingen dat de Brexit invloed heeft op beslissingen met betrekking tot de vestigingsplaats als gevolg van de Brexit. Parijs, Frankfurt, Dublin en Amsterdam werden het meest genoemd als alternatieve vestigingsplaats. Afgezien dat Regus recentelijk aankondigde zijn uitbreidingplannen versneld uit te voeren, zijn hiervoor vrijwel geen aanwijzigingen. ‘Daarin zal pas verandering komen op het moment dat de Brexit-regeling duidelijk is’, stelt JLL.

Reageer op dit artikel