nieuws

Grootste woningprijsstijging in twaalf jaar

Geen categorie

Bestaande koopwoningen waren in juli 4,9 procent duurder dan in juli 2015. Dat is de grootste stijging in bijna twaalf jaar.

Grootste woningprijsstijging in twaalf jaar

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster. Vergeleken met juni 2016 was er sprake van een prijsstijging van 1 procent. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Sinds april 2014 zijn de prijzen jaar-op-jaar onophoudelijk omhoog gegaan. Op maandbasis is er al zeven maanden een prijsgroei. In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. 

Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog 12,8 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 11,1 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in juli 2016 even hoog als in maart 2005.  Het Kadaster bracht vorige week naar buiten dat het in juli 19.723 verkochte woningen registreerde. In de eerste zeven maanden van 2016 zijn er 112.935 woningen verkocht. Dat is ruim 20 procent meer dan in dezelfde periode van 2015. (MvL)

Reageer op dit artikel