nieuws

‘Geen nieuwbouw maar herontwikkeling kantoorgebieden’

Geen categorie

Het Nationaal Renovatie Platform (NRP) is tegen de nieuwbouw van kantoren. De oplossing zit in de renovatie en het gebiedsgewijs herontwikkelen van monofunctionele kantoorgebieden.

Dat schrijft NRP in reactie op een pleidooi van steeds meer vastgoedadviseurs om kantorennieuwbouw toe te staan. De vier grote steden kennen een structurele leegstand van meer dan 15 procent. De oplossing zit dan ook beslist niet in opnieuw extra voorraad toevoegen, aldus NRP. Ontegenzeggelijk is er een groeiende mismatch tussen vraag en aanbod van kantoorruimte, zoals NVM vorige week stelde. Dat het eisenpakket van een hedendaags kantoor sterk is veranderd ten opzichte van de bouwjaren van de leegstaande kantoren, valt volgens NRP niet te ontkennen.

De toevoeging van nieuwe voorraad is geen duurzame oplossing. Ook bestaat het risico dat de markt dezelfde fout begaat als voor de crisis. De oplossing ligt bij renovatie en het gebiedsgewijs herontwikkelen van monofunctionele kantoorgebieden. NRP noemt Amstel III en Beukenhorst (Hoofddorp) als kantoorgebieden met leegstand van meer dan 20 procent. Deze gebieden zijn aan het eind van de vorige eeuw juist ontwikkeld op zeer strategisch gelegen locaties.

Het probleem is dan ook niet dat de leegstaande kantoren van onvoldoende kwaliteit zijn of dat ze op onaantrekkelijke locaties liggen, aldus NRP. ‘De markt heeft bewezen kantoorpanden prachtig te kunnen herontwikkelen. Het probleem is dat kantoorgebieden als geheel niet worden herontwikkeld. Deze gebieden worden gekenmerkt door versnipperd eigendom, waarbij iedereen slechts het eigen belang dient. Om deze impasse te doorbreken is een integrale gebiedsontwikkeling nodig, waarbij samenwerking tussen de eigenaren een vereiste is. Dat laatste komt niet van de grond omdat de partijen afwachten en beslissers ver weg zitten en de lokale problematiek niet aanvoelen.’ (MvL)

Reageer op dit artikel