nieuws

FNV: ‘Schrap verhuurdersheffing’

Geen categorie

De miljarden die woningcorporaties via de verhuurdersheffing moeten afdragen aan de overheid, gaan ten koste van de koopkracht van mensen en belemmeren investeringen in de bouw en het energie-neutraal maken van de sociale huursector.

Dat stelt de FNV. De vakbond roept politieke partijen op in hun verkiezingsprogramma’s een einde te maken aan de heffing.  Eerder riepen ook corporatiekoepel Aedes, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Woonbond op de maatregel te schrappen.

Vicevoorzitter Gijs van Dijk van de FNV noemt de verhuurdersheffing een ramp voor de koopkracht van huurders, slecht voor de werkgelegenheid in de bouw en de heffing drijft het tekort aan betaalbare woningen nog verder op. ‘Ik zeg: onmiddellijk stoppen!’

Veel huurders kregen de afgelopen jaren stevige extra huurverhogingen bovenop de inflatie. Vooral wie meer verdiende dan modaal kreeg de extra verhoging voor de kiezen. Juist die huurders komen niet in aanmerking voor huurtoeslag. En voor een koopwoning verdienen ze vaak weer te weinig. Daarom is er nu volgens de FNV een nieuw probleem, namelijk duur scheefwonen: huurders die te veel huur betalen. In 2009 was 8 procent van de huurders een dure scheefwoner en in 2015 was dit volgens CBS-cijfers al opgelopen tot 18 procent, aldus de FNV.

Reageer op dit artikel