nieuws

Flink kleinere orderportefeuille woningbouw

Geen categorie

De orderportefeuille van bedrijven in de woningbouwsector is in juni fors gedaald. Het totale orderboek van de bouwsector daalde naar 8,1 maanden, een tiende maand minder dan in mei.

Dit blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de maand juni. De woningbouw zag een grote verandering in het orderboek. De werkvoorraad daalde in juni met vier tiende maand naar 8,9 maanden, waar dit de maand ervoor nog toenam met vijf tiende maand. De utiliteitsbouw heeft eveneens nog voor 8,9 maanden aan werk, een daling van een tiende maand. Daarentegen zag de grond-, water- en wegenbouw de voorraad stijgen met vier tiende maand naar 6,0 maanden.

De meeste bouwbedrijven beoordeelden hun orderpositie positief. Zeven op de tien menen een ‘normale orderpositie’ te hebben. Twee op de tien beoordelen hun orderpositie als ‘groot’. Een kwart ondervindt echter een stagnatie in onderhanden werk. De personeelsbezetting blijft naar verwachting onveranderd, ook wordt geen afname in prijzen verwacht. Sinds 2013 toont het orderboek van de sector een stijgende lijn. Vergeleken met het begin van dit jaar ligt de werkvoorraad zes tiende maand hoger. Het totale orderboek is voor het eerst sinds februari weer gedaald. (MvL)

 

Reageer op dit artikel