nieuws

Brexit drukt vastgoedbeleggingsvolume in het VK

Geen categorie

Het beleggingsvolume in de eerste jaarhelft in het Verenigd Koninkrijk is mede door het Brexit-referendum met 35 procent gedaald. Nederland stevent dit jaar af op een nieuw beleggingsrecord van wellicht 12 miljard euro. Dat meldt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield op basis van eigen onderzoek.

Brexit drukt vastgoedbeleggingsvolume in het VK

De  Europese investeringen in commercieel vastgoed in het tweede kwartaal van 2016 met 9 procent zijn gestegen (56,8 miljard euro) ten opzichte van het eerste kwartaal. Ondanks deze stijging daalde het totale beleggingsvolume (109 miljard euro) met 12 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015. Die daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door onzekerheid en bezorgdheid over het vertrek van de Britten uit de EU, waar al snel na het referendum een aantal deals werd geannuleerd en enkele Britse beleggingsfondsen gesloten.

Het Verenigd Koninkrijk is Europa´s grootste vastgoedbeleggingsmarkt. De daling van 35 procent op deze markt in het eerste half jaar van 2016 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is te groot om te kunnen worden gecompenseerd door de zeer positieve cijfers in continentaal Europa waar het volume met 3 procent steeg naar 77 miljard euro in de eerste helft van 2016.

Nederland heeft volgens ceo Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield een uitstekend halfjaar achter de rug met zeer actieve nationale en internationale beleggers. ‘Wij denken dat het totale beleggingsvolume in Nederland dit jaar wel eens op een recordhoogte van 12 miljard euro uit kan komen.’ Volgens Lokerse heeft dat te maken met de gunstige verhouding van de Nederlandse aanvangsrendementen ten opzichte van bijvoorbeeld 10-jarige staatsobligaties, maar ook met de aanhoudend lage rente waardoor vastgoed een aantrekkelijke beleggingsklasse blijft.’

In heel Europa realiseerden negentien van de 29 gevolgde markten in de eerste helft van 2016 een toename in het investeringsvolume in vergelijking met de eerste helft van 2015. Binnenlandse investeerders waren verantwoordelijk voor 61 procent van de investeringen, het hoogste percentage voor de eerste helft van een jaar sinds 2013. Dit werd grotendeels bevestigd door sterkere binnenlandse investeringen in Frankrijk, terwijl ook Duitsland en Zweden een toename in investeringen lieten zien. Het aandeel van niet-Europese investeerders daalde naar 21 procent, ruim onder het niveau van bijna 30 procent dat in de afgelopen jaren werd gerealiseerd.

Naast de voortdurende investeringen door wereldwijd gefinancierde fondsen, vormden investeerders uit de VS, Singapore, Zuid-Afrika en Hongkong de op één na belangrijkste bron van niet-Europese investeringen. De toename in activiteiten uit Zuid-Afrika is deels het gevolg van een toenemend aantal beursgenoteerde fondsen dat zich richt op Centraal- en Oost-Europa. (JvB)

Niet-beursgenoteerde fondsen bleven in de eerste helft van 2016 de meest actieve kopers. Van belang is ook de toename van het aantal particuliere bedrijven en particulieren. In deze periode maakte deze groep 24 procent van de markt uit en liet een hoog investeringsniveau zien in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Nederland. De meeste investeringen werden gedaan door binnenlandse bedrijven of particulieren, hoewel in het Verenigd Koninkrijk meer dan een derde van het kapitaal afkomstig was van overzeese investeerders. Institutionele investeerders en beursgenoteerde ondernemingen waren daarentegen in de eerste helft van het jaar minder actief.

De toename in volume in de eerste helft van het jaar in heel continentaal Europa is versneld doordat binnenlandse investeerders hun aandeel in de zwakkere markt uitbreidden, vooral in Frankrijk, Duitsland en Zweden, constateert ceo Capital Markets Europa, Midden-Oosten en Afrika Jan-Willem Bastijn van Cushman & Wakefield. ‘Hoewel het niet-Europese aandeel in investeringen dit kwartaal afnam, verwachten wij dat meer opportunistisch particulier kapitaal in dollars zal worden geïnvesteerd in het Verenigd Koninkrijk, vooral in het centrum van Londen, dat op dit moment een valutakorting biedt van 10 procent.’

Reageer op dit artikel