nieuws

Architectenbureaus laten selecties steeds vaker links liggen

Geen categorie

Architectenbureaus nemen steeds minder vaak deel aan selecties. De eisen zijn te star en de deelnamekosten te hoog. Bovendien is de kans om te winnen gering.

Architectenbureaus laten selecties steeds vaker links liggen

Dat blijkt uit onderzoek van branche-organisatie BNA. De voornaamste redenen om van deelname af te zien zijn een zeer geringe kans om te winnen (78 procent), te rigide geschiktheidseisen (76 procent) en buitensporige deelnamekosten (60 procent).

Van alle selectieprocedures zijn besloten selectieprocedures (op uitnodiging) verreweg het populairst. Het merendeel van de bureaus (68 procent) doet mee aan dit soort selecties. Bij de open selecties is het beeld anders. Slechts 35 procent van de bureaus doet mee aan (EU) aanbestedingen en prijsvragen.

De situatie is vergelijkbaar met betrekking tot contractvormen. Het leeuwendeel van de bureaus is geïnteresseerd in traditionele (volledige of beperkte) architectenopdrachten. Bij de geïntegreerde contracten is de markt een stuk krapper. Total engineering en design & build zijn het domein van een beperkte groep grotere bureaus. Bij de grote DB(F)MO contracten is het spelersveld nog beperkter; slechts 16 procent van de bureaus is in de markt voor dit soort opdrachten. (EW)

Reageer op dit artikel