nieuws

Woningprijzen nog maar 7 procent onder piek

Geen categorie

De woningprijzen zijn in het tweede kwartaal met 5,6 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015. Daarmee ligt de gemiddelde transactieprijs van 234.000 euro medio 2016 nog maar 7 procent onder de prijspiek van medio 2008.

Woningprijzen nog maar 7 procent onder piek

Dat blijkt uit op 7 juli gepubliceerde kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar ligt de gemiddelde prijs van een verkochte woning 2,7 procent hoger. De gemiddelde prijs van 234.000 euro is 14 procent hoger dan op het dieptepunt van de huizencrisis medio 2013. Op jaarbasis stegen de prijzen van alle woningtypes; van 4,6 procent bij vrijstaande huizen tot 6,4 procent bij appartementen. In het derde kwartaal verwacht NVM een prijsstijging op jaarbasis van 5 procent en een transactiegroei van 5 tot 10 procent.

In het tweede kwartaal hebben NVM-makelaars 42.819 woningen verkocht, bijna 15 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2015. Daarmee werd het NVM-kwartaalrecord uit 2006 verbroken. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2013 verkochten NVM-adviseurs nauwelijks 18.000 woningen. Op de totale koopmarkt schat NVM het aantal transacties op 55.000. De afgelopen vier kwartalen hebben NVM-makelaars 153.000 woningen verkocht tegen ruim 199.000 woningen in de hele markt.

Daardoor neemt het woningaanbod in ras tempo af. Halverwege het tweede kwartaal van 2016 hebben NVM-makelaars 111.498 woningen in aanbod (totale markt: 145.000). Dat is 21 procent minder dan twaalf maanden geleden. In recordjaar 2006 lag het aanbod van toen zo’n 80.000 nog ruim 31.000 lager. De gemiddelde verkooptijd bedroeg in het tweede kwartaal negentig dagen, 21 dagen minder dan een jaar geleden. Hiermee ligt de verkooptijd weer bijna op hetzelfde lage niveau van rond het begin van de crisis. Een tussenwoning verkoopt met gemiddeld 58 dagen het snelst.

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn op de woningmarkt. Zo’n 43 procent van het woningaanbod staat langer dan een jaar te koop. Bijna 20 procent blijft zelfs langer dan drie jaar onverkocht. Het verschil tussen de laatste vraagprijs en uiteindelijke verkoopprijs is in het tweede kwartaal gestabiliseerd. Ten opzichte van de laatste vraagprijs is er gemiddeld 2,8 procent minder betaald voor een verkochte woning.

Gemiddeld is in Nederland echter bijna 13 procent van de woningen voor meer dan de vraagprijs verkocht. In regio Amsterdam geldt dat voor meer dan de helft van de verkochte woningen. In NVM-regio’s Zuid-Kennemerland, stad-Groningen en Utrecht wordt een kwart tot een derde van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Op de nieuwbouwmarkt verkochten NVM-adviseurs in het tweede kwartaal 7.100 woningen (totale markt: 9.500), 9 procent meer dan twaalf maanden geleden. NVM signaleert wel een afvlakking van de groei. (MvL)

Reageer op dit artikel