nieuws

VK paait bedrijfsleven met lagere winstbelasting

Geen categorie

Het Verenigd Koninkrijk is van plan de winstbelasting voor bedrijven te verlagen van 20 naar minder dan 15 procent. Hiermee wil het VK voorkomen dat financiële instellingen en multinationals na het Brexit-referendum verhuizen naar continentaal Europa.

VK paait bedrijfsleven met lagere winstbelasting

Dat meldde het tv-programma BBC Breakfast 4 juli op basis van berichtgeving in de Financial Times (FT). George Osborne, de Britse minister van Financiën, kondigde de verlaging van de vennootschapsbelasting aan in de zakenkrant. Met een tarief van 15 procent zou het VK het op een na meest concurrerende belastingtarief van de Europese Unie hebben. Duitsland hanteert een tarief van 30 procent. Nederland slaat bedrijven met een wint tot 250.000 euro aan voor 20 procent en daarboven voor 25 procent. Ierland kent met 12,5 procent het laagste tarief in de EU. De Verenigde Staten hebben een winstbelasting van 39 procent.

Osborne noemde geen invoerdatum. In het regeerakkoord van 2015 beloofden de regerende Conservatieve Partij de vennootschapsbelasting in 2020 te verlagen naar 17 procent. De nieuwe belofte van de minister is opmerkelijk. Vóór het referendum stelde hij de Britten juist een verhogen van alle belastingtarieven in het vooruitzicht in geval van een Brexit. Nu een op de drie bedrijven in The City en Canary Wharf hebben aangegeven verplaatsing van hun Europese hoofdkantoren te onderzoeken, poogt Osborne het bedrijfsleven te paaien. Ook wil hij een dreigende recessie af te wenden nu bijna de helft van Londense bedrijven een investerings- en personeelsstop heeft aangekondigd.

In een reactie spreekt oppositiepartij Labour van paniekvoetbal en een dreigende ‘race to the bottom’ voor belastingen in Europa. De belastingmaatregel maakt deel uit van een vijfpuntenplan van Osborne. Andere maatregelen zijn een impuls voor Chinese investeringen in de Britse economie, het aanjagen van kredietverlening en meer aandacht voor investeringen in economisch achtergebleven Britse regio’s. (MvL)

Reageer op dit artikel