nieuws

Vastgoedbeleggers vluchten naar veiligere havens

Geen categorie

Het vertrouwen in de Britse vastgoedmarkt zal ongetwijfeld verder dalen door de onzekere economische en politieke toestand in het land. Dit stelt Adrian Benedict, director Real Estate bij vermogensbeheerder Fidelity International.

Het kan volgens hem mogelijk nog jaren duren voordat geheel duidelijk is wat de gevolgen van de Brexit zijn voor de Britse vastgoedmarkt. ‘De grote vraag is of de volatiliteit een redelijke weerspiegeling is van onlosmakelijk risico’s die aan een Brexit vastzitten of dat er een buitenkansje is ontstaan om te profiteren van een onjuiste prijszetting.’

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar liep het transactievolume in de aanloop naar het EU-referendum met 50 procent terug. ‘Voor de rest van dit jaar gaan we uit van bescheiden volumes. Vastgoedbeleggers zullen vluchten naar veilige havens, zoals de West End in Londen of panden met langlopende huurcontracten. Dit zagen we ook gebeuren in 2008, nadat de financiële crisis was uitgebroken.’

Benedict: ‘Vastgoedbeleggers volgen met argusogen de gevolgen die de Brexit heeft voor financiële instellingen. Beleggers die geld hebben gepompt in panden waarin deze bedrijven zijn gehuisvest, zullen mogelijk hard geraakt worden. De problemen beperken zich niet alleen tot Londen. De gevolgen zullen ook voelbaar zijn in plaatsen als Bournemouth, waar naar verhouding veel inwoners werken bij financiële dienstverleners. Het zou buitengewoon naïef zijn om er vanuit te gaan dat alleen de hoofdstad klappen krijgt.’

Het aanbod van nieuwe kantoorpanden is klein en de leegstand in de belangrijke Britse steden is teruggelopen. Bovendien betekent de Brexit niet dat korte termijnhuurders massaal gaan verkassen, weet Benedict. ‘Uit ervaring weten wij dat minder dan 25 procent van de huurders een huurcontract niet verlengen aan het eind van de looptijd. Bij aanvang van nieuwe huurcontracten wordt het wel van groter belang om inzicht te krijgen in de solvabiliteit en liquiditeit van huurders.’

Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. ‘Internationale kopers waren de afgelopen twaalf maanden goed voor liefst 40 procent van de commerciële vastgoeddeals in Groot-Brittannië. Dat is een verdubbeling in tien jaar. De Britse vastgoedmarkt is nu relatief aantrekkelijk vanwege de sterke economie en de zwakkere munt. In dollartermen kost Brits onroerend goed momenteel net zoveel als in 2004. De vraag is echter of buitenlandse beleggers dit zien als een mooi instapmoment of dat ze beleggingsbeslissingen toch uitstellen’, aldus Benedict.

Reageer op dit artikel