nieuws

Tweedeling op huurmarkt woningen

Geen categorie

In de Randstad stijgen de huurprijzen van woningen sneller dan elders in het land. Dat blijkt uit de Huurmonitor van Pararius Huurwoningen, online platform voor huuraanbod in Nederland.

In het tweede kwartaal van 2016 stegen de prijzen ten opzichte van dezelfde periode in 2015 het hardst in Rotterdam (6,9 procent), gevolgd door Amsterdam (6,3 procent) en Den Haag (5,4 procent). De huurprijzen in andere grote steden ontwikkelden zich minder hard. In Utrecht steeg de huurprijs met 1,9 procent, in Eindhoven met 1,2 procent en in Tilburg met procent. De gemiddelde huurprijs van alle gestoffeerde, gemeubileerde en kaal aangeboden huurwoningen in de vrije sector in Nederland steeg met 6, procent naar 13,50 euro per vierkante meter per maand. In de zes grote steden zijn de bedragen als volgt: Amsterdam 21,98 euro, Utrecht 15,35 euro, Den Haag 14,46 euro, Rotterdam 14,22 euro, Eindhoven 12,13 euro en Tilburg 10,25 euro.

Jasper de Groot, directeur van Pararius: ‘De meeste instanties in Nederland brengen hoofdzakelijk cijfers naar buiten over huurwoningen in bezit van institutionele beleggers die veelal kaal worden verhuurd. Echter van de 188.0001 woningen die in de vrije sector door beleggers met een winstoogmerk worden verhuurd worden er liefst 113.750 door particulieren via makelaars verhuurd. Dat is ruim 60 procent. Deze groep biedt de woningen veelal gestoffeerd en gemeubileerd aan.’  De totale vrije sector huurmarkt in Nederland telt 326.000 woningen. Hiertoe behoren ook 138.000 corporatiewoningen. 

Nederland kent een groot tekort aan huurwoningen in het luxere vrije sector segment zonder wachtlijsten. Een meer evenwichtige verdeling tussen het aandeel sociale huurwoningen en het aandeel vrije sector woningen is cruciaal voor een goed doorstromende woningmarkt. Momenteel is slechts een op de twintig woningen in Nederland een huurwoning in de vrije sector. Acht van deze twintig woningen zijn sociale huurwoningen, de overige elf zijn koopwoningen.

De huurprijzen in Amsterdam behoren tot de hoogste van Nederland. Nederland heeft internationaal gezien een hoge sociale woningvoorraad met 34 procent, maar Amsterdam spant de kroon. Uit het meest recente onderzoek van de gemeente Amsterdam (WiA 2015) blijkt dat liefst 57 procent van de Amsterdamse woningvoorraad uit sociale huurwoningen bestaat. Koopwoningen in Amsterdam zijn hierdoor dermate schaars dat men er veel meer voor betaalt dan elders in Nederland. Dit resulteert in hoge vrije sector huurprijzen omdat particulieren die hun koopwoning verhuren een hoge huur vragen om hun hypotheeklasten op te kunnen vangen.

Reageer op dit artikel