nieuws

Steeds meer Britse vastgoedfondsen versperren uitgang

Geen categorie

Nog twee Britse vastgoedfondsen hebben de uitgang versperd voor vluchtende fondsbeleggers. M&G Investments en Aviva Investors hebben hun fondsen voor minstens een maand op slot gedaan, terwijl volgens analisten andere zullen volgen.

Dat blijkt uit berichtgeving in Britse en Amerikaanse financiële media. Standard Life Investments, Henderson Global Investors en Aberdeen Asset Management hebben de waarde van hun Britse vastgoedfondsen al tot 5 procent afgewaardeerd, waarbij het Standard Life-fonds zelfs op slot ging. Standard Life dreigde door een liquidatiegolf niet meer aan zijn uitbetalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Met sluiting wil Standard Life bovendien voorkomen dat het zijn vastgoedbezittingen gedwongen moet verkopen.

Aviva en M&G hebben 5 juli dezelfde stap genomen, waarmee binnen 24 uur de handel in drie fondsen met in totaal 9,1 miljard pond aan commercieel vastgoed is opgeschort. Het Britse vastgoedfonds van M&G is met een belegd vermogen van 4,4 miljard pond bovendien het grootste Britse fonds. Ook de Aviva Investors Property Trust van 1,8 miljard pond is aan het eind van de dag ‘tijdelijk’ op slot gegaan. Analisten verwachten dat andere vermogensbeheerders de komende weken hun fondsen ook zullen sluiten. Numis-analisten schrijven in een researchpaper dat het Standard Life-besluit ‘de markt angst heeft aangejaagd’, weet de Wall Street Journal (WSJ).

In een briefing aan cliënten schrijft zakenbank Morgan Stanley op 6 juli dat Henderson Group, Aberdeen Asset Management en Schroders een grotere vastgoedblootstelling hebben dan hun collegebeleggers, aldus persbureau Bloomberg. In een andere briefing schrijft de Amerikaanse zakenbank dat de fondsen kwetsbaar zijn: ‘De aandacht van de markt valt op de meest prominente Britse open-ended vastgoedfondsen vanwege de 45 procent buitenlandse participatie in deze fondsen.’ Morgan Stanley impliceert dat deze buitenlandse investeerders door de instorting van het pond uit Britse beleggingen willen stappen.

Volgens Michael Snapes, directeur bij PwC, is het grootste gevaar dat asset managers worden gedwongen vastgoed snel te verkopen in een baisse-markt. ‘Een systeemrisico zal opdoemen als fondsen daartoe moeten overgaan’, aldus Snapes tegen WSJ. De Financial Conduct Authority, de Britse AFM, is daarom in gesprek met asset managers om het markttumult te bezweren. In totaal hebben Britse banken, institutionele beleggers en andere partijen voor 800 miljard pond aan Brits commercieel vastgoed in bezit en 5 biljoen pond aan residentieel vastgoed, heeft Jefferies Group becijferd.

Het Amerikaanse Green Street Advisors verwacht dat Londens kantorenvastgoed door de Brexit de komende drie jaar een prijsdaling van 20 procent kan tegemoet zien. Sinds het vastgoedbloedbad van 2008 en 2009 is de blootstelling van banken aan vastgoed echter gehalveerd. Dit bezit en deze vastgoedleningen zijn echter gekocht door pensioenfondsen en verzekeraars, die in dit tijdperk van lage rentestanden op zoek zijn naar een hoger rendement. Niet-genoteerde fondsen en private equity-partijen zijn robuuster, doordat ze over veel meer eigen vermogen beschikken dan in 2008. (MvL)

Reageer op dit artikel