nieuws

Planvoorraad corporaties bijna gehalveerd door heffing

Geen categorie

Sinds 2010 is het aantal goedkope sociale huurwoningen met een derde gedaald. De planvoorraad aan nieuwe woningen is bijna gehalveerd. Oorzaak is de verhuurdersheffing.

Dat schrijft het Centrum Onderzoek Economie Lagere Overheden (Coelo) van Rijksuniversiteit Groningen in een op 9 juni gepubliceerd onderzoek. Volgens Coelo is de daling een direct gevolg van de invoering in 2013 van de verhuurdersheffing op sociale huurwoningen. De heffing, die oploopt tot 1,7 miljard euro in 2017, heeft ertoe geleid dat woningcorporaties woningen hebben verkocht, de huren hebben verhoogd en minder nieuwe woningen hebben gerealiseerd.

Daardoor zijn er nu nog 333.000 huurwoningen met een kale huur onder de 410 euro tegen 504.000 in 2010. Ook de nieuwbouwproductie heeft zwaar te lijden onder de verhuurdersheffing, aldus de Coelo-onderzoekers. De planvoorraad van woningcorporaties is afgelopen jaren gedaald van 200.000 naar 118.000 woningen. RUG-hoogleraar Maarten Allers, een van de auteurs, noemt vooral de daling van het aanbod van goedkope sociale met 171.000 woningen ‘schokkend’. Het onderzoekscentrum heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Aedes (de vereniging van woningcorporaties) en de Woonbond als belangenbehartiger van de huurders.

De verhuurdersheffing kostte eigenaren van meer dan tien sociale huurwoningen in 2014 1,2 miljard euro, bijna 1,5 miljard in 2015 en 1,7 miljard in 2017. Tussen de 85 à 90 procent wordt opgebracht door woningcorporaties. In 2014 bedroeg de heffing per woning gemiddeld 470 euro per jaar. Mocht een nieuw kabinet de heffing continueren, loopt dat bedrag op tot bijna 700 euro in 2019. Minister Stef Blok komt binnenkort zelf met een evaluatie. 

Reageer op dit artikel