nieuws

‘Nieuwe woninglocaties aan stadsrand nodig’

Geen categorie

Neprom-voorzitter Bart van Breukelen stelt dat het tekort aan nieuwbouwwoningen vooral in de Randstad nijpend is. Zonder nieuwe uitleglocaties zijn enorme woningtekorten onvermijdelijk.

‘Nieuwe woninglocaties aan stadsrand nodig’

Dat zegt Van Breukelen in reactie op de Neprom-monitor. ‘In de Randstad zijn er in het eerste kwartaal van 2016 meer woningen verkocht dan er aan het begin van het jaar te koop stonden. Dat is bij mijn weten nog niet eerder voorgekomen. Op dit moment staan er in de Randstad minder dan 2.000 nieuwbouwwoningen te koop. Terwijl onder normale omstandigheden kopers kunnen kiezen uit 5.000 tot 7.000 nieuwe huizen. Hier moet echt actie op ondernomen worden.’

Een belangrijk knelpunt is volgens de projectontwikkelaars een gebrek aan urgentie bij gemeenten. Van Breukelen: ‘We snappen dat zorgvuldige afwegingen noodzakelijk zijn, maar bestuurders moeten besluitvaardiger worden. Het herstel in de markt moet worden aangegrepen om snelheid te maken. De verwachte huishoudensgroei maakt het noodzakelijk dat we nu echt gaan opschalen en versnellen op de bouwlocaties die al beschikbaar zijn.’ Over een jaar of vijf zijn de meeste grootschalige vinex-locaties voltooid. Voor de woningen die dan op de markt moeten komen, moeten gemeenten volgens Van Breukelen nu al de (planologische) procedures in gang zetten.

‘Voor een belangrijk deel gaat dat om binnenstedelijke locaties, die ingewikkeld en duur zijn. Er zijn, zoals het recente rapport van het PBL (Transformatiepotentie: woningbouwmogelijkheden in de bestaande stad) aantoont, ook nieuwe buitenwijken nodig. Het aanwijzen van nieuwe locaties aan de rand van de bestaande stad is in veel gemeenten echter onbespreekbaar. Als daar niet snel verandering in komt, lopen we over een paar jaar tegen enorme tekorten aan. Om dat te voorkomen moeten gemeenten en provincies nu echt vaart maken’, besluit Van Breukelen. (MvL)

Reageer op dit artikel