nieuws

Neprom luidt noodklok over nieuwbouw

Geen categorie

De nieuwbouwmarkt stagneert. Het aantal woningbouwvergunningen daalt fors, terwijl de koopvoorraad steeds verder krimpt. Daardoor ontstaat op de korte en middellange termijn een tekort aan nieuwbouwwoningen.

Neprom luidt noodklok over nieuwbouw

Dat schrijft Neprom in zijn Monitor Nieuwe Woningen Zomer 2016. In 2015 zijn 30.700 nieuwbouwwoningen verkocht tegen 26.600 woningen in 2014, blijkt uit definitieve Neprom-cijfers. Dat aantal zal in 2016 niet worden gehaald, verwacht de belangenvereniging van projectontwikkelaars. In het eerste kwartaal hebben marktpartijen bijna 7.500 nieuwbouwwoningen verkocht. In het tweede kwartaal zal dat aantal naar verwachting teruglopen tot 6.600 woningen. Als deze dalende lijn wordt doorgetrokken wordt een aantal van 30.000 bij lange na niet gehaald.

Voor de crisis werden jaarlijks 75.000 woningen vergund. De Neprom-prognose voor het jaar 2016 komt uit op 39.000 bouwvergunningen, wat ongeveer 26 procent minder is dan de 53.000 van 2015. In een gezonde markt staan aan het begin van een kwartaal 1,5 tot twee keer zoveel woningen te koop als er in dat kwartaal worden verkocht. Sinds het herstel van de markt medio 2013 is die verhouding echter gedaald naar één-op-één. Zo stonden er aan het begin van het eerste kwartaal slechts 8.000 woningen te koop, terwijl er bijna evenveel werden verkocht. In de loop van dat kwartaal kwamen er ruim 4.000 nieuw aangeboden woningen bij.

Volgens Neprom is dat echter veel te weinig om de koopvijver aan te vullen. Aan het eind van het eerste kwartaal bestond de verkoopportefeuille uit minder dan 5.000 woningen. Als het aanbod zo laag blijft, kan de markt voor nieuwbouw zich niet verder herstellen. De belangrijkste reden van het tekortschietende aanbod is de forse sanering tijdens de crisis en de inkrimping van de pijplijn en planvoorraad van marktpartijen en gemeenten. Met minder dan 40.000 bouwvergunningen wordt de te verwachten demografische groei van ongeveer 70.000 huishoudens in ieder geval niet bijgehouden, aldus de ontwikkelaars.

‘Per saldo kan dit betekenen dat starters hun eerste stap op de woningmarkt moeten uitstellen en dat hierdoor ook doorstroming wordt belemmerd. Bovendien is er nog een inhaalslag nodig omdat ten tijde van de crisis veel huishoudens hun verhuizing uitstelden vanwege de ongunstige economische vooruitzichten’, zo schrijft Neprom in de monitor. (MvL)

Reageer op dit artikel