nieuws

Nederlandse vastgoedmarkt ‘zeer transparant’

Geen categorie

Nederland behoort in Europa tot de top 3 van meest transparante vastgoedmarkten. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn transparanter. Dit blijkt uit de tweejaarlijks Global Real Estate Transparancy Index van JLL en LaSalle Investment Management.

Wereldwijd hebben het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en de Verenigde Staten de meest transparante markten. Nederland neemt wereldwijd de zevende positie in. Duitsland valt voor het eerst in de groep ‘zeer transparant’ (posities 1-10) op plaats 9. Het land steeg drie plaatsen ten opzichte van 2014 dankzij verbeteringen in de beursgenoteerde sector. Net buiten de top 10 is Polen (13de) één van de opvallende markten in Europa. Het land stijgt vier plekken ten opzichte van 2014 en gaat gelijk op met belangrijke westerse landen. België staat op plek 16. 
In de markten in het Midden-Oosten en Afrika zijn Botswana (41), Saudi-Arabië (63) en Egypte (65) gestegen tot in de semi-transparante categorie. Dit is de groep die de grootste verbetering laat zien, gekenmerkt door versterkte corporate governance, steeds meer beschikbaarheid van marktgegevens en een groeiende middenklasse die zich mobiliseert tegen corrupte praktijken. Turkije (44), Dubai (48), Abu Dhabi (59) en Bahrein (67) vallen ook in deze categorie. Verder staat Iran (77) – dat voor het eerst in de GRETI staat – in de categorie lage transparantie. Nigeria (83) en Ghana (85) stegen allebei, maar vallen ook in deze categorie.  Deze groep wordt nog uitgedaagd door zwakke corporate governance, maar profiteert van technologie en de introductie van enige regelgeving. 

Sven Bertens, head of Research Advisory bij JLL: ‘De wereld is transparanter dan ooit en de normen verbeteren voortdurend. Tegelijkertijd wordt het gat tussen de meest en minst transparante markten groter.’

Reageer op dit artikel