nieuws

Klépierre versus Unibail-Rodamco: een Spaanse slag

Geen categorie

De gemiddelde grootte van de winkelcentra van Klépierre in Madrid en Barcelona is 38.000 m2; de centra van Unibail-Rodamco zijn in beide steden gemiddeld twee keer zo groot. Dat staat in een analyse van vastgoedconsultant en data-analist KR&A uit Amsterdam.

Dit bedrijf besteedde onlangs in een nieuwsbrief voor klanten aandacht aan de winkelcentra van Klépierre en Unibail in de twee grootste Spaanse steden.

Unibail bezit per eind 2014 circa 2,6 miljard euro aan Spaanse winkelcentra, wat circa 10 procent van de winkelportefeuille vertegenwoordigt en 8 procent van de totale activa. Klépierre heeft voor 1,3 euro miljard euro Iberische eigendom, waarin is begrepen een Portugese portefeuille van 250 miljoen euro, inclusief de portfolio die van Corio is overgenomen. De Iberische (inclusief Portugal) portfolio is 6,3 procent van het totale Klépierre-vastgoedportfolio. Klépierre heeft meer geïnvesteerd in Madrileense winkelcentra, terwijl Unibail-Rodamco meer gericht is op Barcelona. De winkelcentra van Klépierre in Madrid  liggen vlakbij de meest veelbelovende wijken.

Madrilenen verhuizen naar de centrale districten van de stad; in de richting van Klépierre en weg van Unibail-Rodamco. Inwoners van Barcelona vertrekken juist meer uit het centrum, richting de noordelijke en zuidelijke wijken van de stad, weg van Klépierre’s toeristische locatie en in de richting van Unibail.

Barcelona en Madrid zijn opvallend vergelijkbaar ten aanzien van bevolkingsgroei, bevolkingsopbouw, en werkloosheid. KR&A heeft ook veel openbare data in zijn analyse betrokken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Barcelona geen jongere stad dan Madrid. Madrid is op dit moment zelfs jonger dan Barcelona, maar dat scheelt niet veel.

De feiten en cijfers zijn, naast die uit de jaarverslagen van de fondsen, gebaseerd op KR&A-berekeningen, AECC, en ICSC-data. De portefeuilledata zijn gebaseerd op de portefeuilles per 31 december 2014. (PvH)

Reageer op dit artikel